Terenska istraživanja Instituta

en

Zvonimirovo – Veliko polje

Naselje, grad, županija: Zvonimirovo, Suhopolje, Virovitičko-podravska

Vrsta lokaliteta: groblje s dva horizonta pokopavanja

Razdoblje: mlađe željezno doba (latenska kultura), rani srednji vijek (Bjelobrdska kultura)

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Željko Tomičić (1993. – 2005.), Marko Dizdar (2006. –)

Iznad nekadašnjeg meandra rijeke Drave, na blagoj uzvisini smještenoj jugoistočno od sela Zvonimirovo, 1992. godine otkriveni su nalazi bjelobrdske kulture. Zaštitna istraživanja započela su 1993. godine, da bi se nastavila 1998. godine od kada kontinuirano traju do danas. U dosadašnjim iskopavanjima pronađen je 101 paljevinski grob latenske kulture kao i 42 kosturna groba bjelobrdske kulture.

Stariji horizont pokopavanja pripada latenskoj kulturi te se zasad radi o jedinom sustavno istraživanom groblju toga vremena u sjevernoj Hrvatskoj. Istraživanja su rezultirala prikupljanjem spoznaja o procesima koji su se tijekom razvoja latenske kulture odvijali na prostoru južne Panonije. Rezultati interdisciplinarnih analiza ukazali su na postojanje definiranih pravila pogrebnoga rituala. Grobovi su sadržavali spaljene ostatke pokojnika koji su položeni na dno raka pravokutnog ili ovalnog oblika. Kod manjeg broja grobova sačuvali su se ostaci drvenih sanduka. Antropološke analize pokazale su kako su u grobu mogle biti pokopane i dvije ili tri osobe.

Istaknuti su grobovi ratnika s naoružanjem i toaletnim priborom, dok nošnji pripadaju željezne fibule i pojasne garniture. Izdvaja se grob LT 15 u kojem su pronađena četiri okova osovine kotača, dok je u grobu LT 45 pronađen predmet za koji se pretpostavlja da predstavlja medicinski ili ritualni instrument, odnosno da bi se moglo raditi o grobu druida. U najvećem broju grobova žena nalaze se željezni pleteni pojasevi, uz koje se pojavljuju kopče tipa Brežice. Izdvajaju se i brončani pojasevi sastavljeni od različito oblikovanih članaka, od kojih su neki ukrašeni s emajlom. Nošnji pripadaju različiti oblici brončanih te željeznih fibula, dok su od nakita najbrojniji ulomci staklenih narukvica. Pojedini grobovi sadržavali su željezne noževe i keramičke pršljene. Izniman je nalaz željezne igle sa zoomorfnom glavicom u bogato opremljenom grobu LT 91.

Kao popudbina u grobove su polagane keramičke posude s pićem i hranom. U najvećem broju grobova nalazio se servis sastavljen od lonca i zdjele, no ponekad se još mogu pronaći kantharosi i šalice. Pojedine posude ukrašene su kompozicijama sastavljenim od otisnutih koncentričnih kružnica koje su povezane s girlandama.

Najstariji dosad pronađeni grob pripada kraju ranog latena (LT B2) iz kraja 4. i početka 3. st. pr. Kr., dok se ostali mogu datirati u kraj 3. i prvu polovicu 2. st. pr. Kr. (LT C2). Groblje, na osnovi analize predmeta ženske nošnje, pripada prostoru rasprostiranja mokronoške skupine koja se povezuje s ostavštinom zajednice Tauriska koji su na području srednje Podravine dosegnuli svoju istočnu granicu rasprostranjenosti. Primjetni su i utjecaji susjednih zajednica, prije svega Skordiska.

Mlađi horizont pokopavanja predstavlja groblje na redove bjelobrdske kulture. Pokojnici su položeni u rake u ispruženom položaju te orijentacije zapad-istok. Nalazi koji pripadaju dijelu nošnje i nakitu zabilježeni su u grobovima žena, a datiraju groblje u 11. st. Najbrojnije su raznolike inačice brončanih, srebrnih i kositrenih karičica i naušnica. Izdvajaju se grozdolike naušnice tzv. volinjskog tipa ukrašene u tehnici granulacije i filigrana te njihove lijevane inačice. U grobovima žena pronađene su lijevane češeraste i lunulaste naušnice te praporci i puceta koji su bili dio niske. Ogrlice su se sastojale i od srcolikih privjesaka, kauri pužića i raznolikih perli od stakla. Izdvojeni su i različiti oblici prstenja koji su izrađeni u tehnikama lijevanja, pletenja, granulacije i filigrana. U bogato opremljenom grobu pokojnice 31 pronađen je denar ugarskog kralja Ladislava I. (1077.-1095.).

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.