Terenska istraživanja Instituta

en

Žuta lokva

Naselje, grad, županija: Žuta Lokva, Brinje, Ličko-senjska

Vrsta lokaliteta: postaja

Razdoblje: antika

Vrsta istraživanja: zaštitno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju, Državna uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine, Glavno povjerenstvo u Zagrebu i Muzej Like iz Gospića

Voditelji istraživanja: Ivana Ožanić Roguljić

U rimsko doba lokalitet Žuta Lokva nalazio se u zaleđu rimske provincije Dalmacije, njenom sjevernom dijelu. Žuta lokkva je vjerojatno bila postaja uz cestu spomenutu na Itinerarium Antonini Augusti Ad Aquileia per Liburniam Sisciam (Senia – Avendon – Arrupio – Bibium – Romula – Quadrata – Siscia). Danas je smješten nekoliko metara od raskrižja Senj-Otočac-Brinje. Lokalitet je poznat od kraja 19 stoljeća. Ponovo je “pronađen” za vrijeme izgradnje ceste 1996. Godine kada su počela prva zaštitna istraživanja. Od tada je istraživan nekoliko puta do 2003. godine. Istraživanja su provodili djelatnici Državne uprave za zaštitu kulturne i prirodne baštine, Glavno povjerenstvo u Zagrebu i Muzej Like iz Gospića. Arheološka istraživanja otkrila su da je zgrada imala dvije faze. Možemo pretpostaviti da se prva faza (dimenzije 23 x 16 m) bila sagrađena na početku 1 st. i trajala je do treće četvrtine 1. st. Zgrada druge faze je bila veća (dimenzije 30 x 20 m) te prema nalazima bila je u funkciji do sredine 2.st.
Institut za arheologiju u suradnji s Muzejem Like iz Gospića provodi analizu sitnih nalaza iz Žute Lokve.

plan_faze.jpg
done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.