Terenska istraživanja Instituta

en

Virovitica – Korija

Naselje, grad, županija: Korija, Virovitica, Virovitičko-podravska

Vrsta lokaliteta: naselje

Razdoblje: eneolitik (Lasinjska kultura)

Vrsta istraživanja: zaštitno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Tatjana Tkalčec

U razdoblju od 21. listopada do 5. studenog 2005. provedena su zaštitna arheološka istraživanja na dijelu lokaliteta Virovitica – Korija kojim danas prolazi trasa zapadne obilaznice grada Virovitice, od 5+420 do 5+700 km.

Lokalitet je smješten sjeverno od magistralne ceste Virovitica-Koprivnica, na poljoprivrednom području, oko 3,5 km od središta grada Virovitice. Nalazi se u nizini, na tek blago povišenom položaju, a istaknutije povišeni tereni se zamjećuju sjevernije i zapadnije od lokacije obuhvaćene zaštitnim arheološkim istraživanjem. Prije zaštitnih istraživanja Virovitica – Korija je arheološkim rekognosciranjem na osnovi površinskih nalaza registrirana kao nalazište iz razdoblja prapovijesti i srednjeg vijeka. Zaštitnim istraživanjem pronađeni su ostaci prapovijesnog naselja, a elementi postojanja srednjovjekovnog nalazišta na ovome mjestu nisu ustanovljeni.

Istraživanja su provedena na čitavoj površini građevinske zone buduće ceste, širine oko 17 m, a u dužini od 280 m. Prapovijesno naselje se vjerojatno pružalo uzdužno u smjeru SZ-JI, a trasa buduće obilaznice je zahvatila tek njegov manji dio. Od desetak većih objekata (nepravilnih oblika, dimenzija oko 3x2,5 m) i četiri manjih (vjerojatno ostataka stupova ili nekih manjih ukopa) tek je tri objekta obilovalo keramičkim materijalom, dok su u ostalima pronađeni sporadični nalazi keramike i lijepa. C14 datumi te pojedine cjelovitije očuvane posude datiraju ovo jednoslojno naselje u razdoblje bakrenog doba, odnosno u lasinjsku kulturu. Trasom ceste obuhvaćen je tek rubni dio naselja na kojem nije bilo moguće dobiti uvid u sliku organizacije i rastera naselja.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.