Terenska istraživanja Instituta

en

Virovitica – Brekinja

Naselje, grad, županija: Virovitica, Virovitica, Virovitičko-podravska

Vrsta lokaliteta: naselje

Razdoblje: neolitik

Vrsta istraživanja: zaštitno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju (1. kampanja 2005.) u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu (2. kampanja 2005.)

Voditelji istraživanja: Tajana Sekelj Ivančan, Jacqueline Balen

Arheološko nalazište Virovitica – Brekinja smješteno je u nizinskom području zapadno od Virovitice. Na lokalitetu su provedena zaštitna arheološka istraživanja tijekom 2005. godine na površini od 9000 m2 u dvije kampanje, kojom prigodom je ustanovljeno postojanje prapovijesnog naselja. Arheološkim iskopavanjima obuhvaćen je sam rub neolitičkog naselja na površini od 5400 m2, dok se središte naselja proteže istočno od ovog položaja, na prostoru koje trasom buduće ceste nije zahvaćeno.

Istraživanjem su ustanovljeni uglavnom radni prostori i ograde različitih namjena, odnosno rubni dijelovi naselja. Većina ukopanih objekata ima uski pristupni sustav te su ispunjeni spletom platoa i unutarnjih jama. Jedan se objekt, iako djelomično istražen jer se veći dio objekta nalazio izvan linije eksproprijacije, sa sigurnošću može determinirati kao stambeni jer su istraženi uski rov s unutarnje strane ruba i rupa od stupa vjerojatno nosili gornju, nadzemnu konstrukciju. Na osnovi pak pokretnih nalaza koji su pronađeni u većem kompleksu objekata, primjerice keramičkog idola (ženske figurice od koje je očuvan donji dio s izraženim steatopignim atributom), kao i nalaza velikog kamenog klina bez vidljivih tragova obrade koji je pronađen pored objekta, možemo pretpostaviti da je u jednoj fazi egzistiranja naselja ovaj prostor korišten pri obavljanju kultnih radnji.

Od pokretnih nalaza u velikom broju zastupljena je kamena građa, uglavnom cijepana, a pronađeno je i sedam žrvnjeva te rastirači za usitnjavanje žitarica. Od keramičke građe najzastupljenija je gruba keramika ukrašena barbotinom, dok slikana keramika nije pronađena. Od funkcionalnih oblika posuda prevladavaju zaobljeni lonci te posude na nozi. Pronađeno je i nekoliko ulomaka žrtvenika. Keramički nalazi mogu se pripisati spiraloid B stupnju starčevčke kulture.

Naselje starčevačke kulture na nalazištu Virovitica – Brekinja s obzirom na istraženu površinu ide u red jednog od većih istraženih neolitičkih nalazišta u sjevernoj Hrvatskoj. Istraživanja su pokazala da se radi o nizinskom jednoslojnom nalazištu s brojnim pokretnim nalazima datiranom u rani neolitik, odnosno u spiraloid B stupanj starčevačke kulture.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.