Terenska istraživanja Instituta

en

Vinkovci – Blato

Naselje, grad, županija: Vinkovci, Vinkovci, Vukovarsko-srijemska

Vrsta lokaliteta: nizinsko naselje

Razdoblje: mlađe željezno doba, latenska kultura

Vrsta istraživanja: probno iskopavanje, terenski pregledi

Nositelj istraživanja: Gradski muzej Vinkovci u suradnji s Institutom za arheologiju

Voditelji istraživanja: Marko Dizdar (1998.), Hrvoje Vulić (2010.)

Sjeverozapadno od središta Vinkovaca, u podnožju đakovačko-vinkovačkoga lesnog ravnjaka, na blagoj uzvisini okruženoj nizinskim područjem, smješteno je nalazište Blato na kojem Gradski muzej Vinkovci, u suradnji s Institutom za arheologiju, kontinuirano provodi terenske preglede te iskopavanja. Prikupljeni brojni keramički, metalni i stakleni nalazi ukazuju na postojanje nizinskoga naselja latenske kulture. Veću skupinu metalnih i keramičkih nalaza Muzeju je poklonio Z. Harhaj, iako su prvi nalazi s Blata poznati još od 1878. godine kada su pronađeni ulomci neolitičke keramike te 6 do 7 paljevinskih grobova. U probnom iskopavanju koje je poduzeo Š. Ljubić 1887. godine izdvojeni su keramički ulomci iz mlađega željeznog doba. U terenskim pregledima od 1997. godine pa sve do danas sakupljena je brojna građa koja najvećim dijelom pripada latenskoj kulturi. Manje pokusno iskopavanje poduzeto je 1998. godine, dok je 2010. godine iskopan probni rov dužine 500 m. Istraživanja su pokazala kako se na istočnom dijelu nalazišta rasprostiru naselja sopotske kulture te iz ranoga brončanog doba, dok manji broj nalaza pripada kasnom brončanom dobu. Na površini nalazišta zabilježeni su i pojedinačni nalazi iz starijega željeznog doba te iz antike.

Najveći broj dosad prikupljenih nalaza pripada latenskoj kulturi, pri čemu se najstarijim smatra ulomak Dux fibule iz ranoga latena. U probnim iskopavanjima otkrivena je infrastruktura nizinskoga naselja latenske kulture, kojem pripadaju brojni površinski nalazi predmeta nošnje i nakita, zatim konjske opreme, brončanih posuda i novca. Među predmetima nošnje izdvaja se veliki broj različitih oblika fibula, pri čemu su karakteristične brončane fibule tipa Vinkovci s trokutasto ili listoliko raskovanim lukom. Prikupljeni su i ulomci staklenih narukvica i perli. Od konjske opreme pronađeni su razvodnici te dugmad koja je ukrašena s motivom trojnoga zavoja. Pronađeni su i novci Skordiska te drahme Dirahija i Apolonije. S obzirom na znatne količine nalaza metalnih predmeta, može se zaključiti kako se radi o istaknutom kasnolatenskom naselju Skordiska koje je bilo uključeno u razmjenu i trgovinu s prostorima srednje Europe, jugoistočnim Alpama, zapadnim Balkanom i donjim Podunavljem.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.