Terenska istraživanja Instituta

en

Torčec – Rudičevo

Naselje, grad, županija: Torčec, Koprivnica, Koprivničko-križevačka

Vrsta lokaliteta: naselje

Razdoblje: kasni srednji vijek

Vrsta istraživanja: probno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Tajana Sekelj Ivančan

Arheološko nalazište Rudičevo smješteno je istočno od mjesta Torčec u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sa svoje istočne strane položaj je okružen isušenim starim koritom potoka Gliboki koji se u vlažna doba godine punio vodom. Povišeni teren završava na zapadu jezičcem na kojem su zamijećeni površinski nalazi keramike. Položaj Rudičevo u više je navrata obilažen krajem 90-tih godina prošlog stoljeća te su prikupljeni brojni ulomci keramike. Nakon pregleda tih nalaza, tijekom 2002. godine poduzeto je sustavno rekognosciranje. Tom su prigodom na sjeverozapadnoj padini istaknutog brežuljka zamijećene dvije nepravilne mrlje crne zemlje, s površinskim nalazima lijepa i zapečene zemlje, zatim ulomci gorenog kamena te nekoliko ulomaka srednjovjekovnih posuda.

Probno arheološko istraživanje poduzeto je 2006. godine na površini od 378 m2 raspoređenih u dvije sonde, kojom prigodom je istraženo više srednjovjekovnih arheoloških cjelina, sve smještene na vrhu uzvišenja. Prepoznat je jedan jednoprostorni poluukopani stambeni objekt kvadratičnog oblika, s ognjištem u zapadnom dijelu kuće iz druge polovice 13. i početka 14. stoljeća. Osim nalaza ovog stambenog objekta, u njegovoj blizini pronađen je istovremeni, uski rov koji je vjerojatno dio strukture i planske organizacije naselja, odnosno najvjerojatnije ostatak parcelacije domaćinstva, pri čemu valja naglasiti da smjer rova prati liniju jedne od stranica objekta.

Od pokretnih nalaza na ovom nalazištu pronađeni su ulomci keramičkih posuda rađenih na brzom lončarskom kolu, s različitim formama rubova lonaca, slabo ukrašeni valovnicama i vodoravnim linijama, ali se pojavljuje bijelo slikanje na crvenoj podlozi. U domaćinstvu se, uz obični kuhinjski lonac, pojavljuje raznovrsno posuđe, primjerice vrčevi, čaše i tanjuri. Značajka je i pojava diskoidnih keramičkih predmeta te znatna količina sitnih željeznih predmeta korištenih u domaćinstvu tijekom 13. i 14. stoljeća.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.