Terenska istraživanja Instituta

en

Torčec – Pod Gucak/Pod Panje

Naselje, grad, županija: Torčec, Drnje, Koprivničko-križevačka

Vrsta lokaliteta: naselje

Razdoblje: razvijeni srednji vijek

Vrsta istraživanja: probno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Tajana Sekelj Ivančan

Arheološki položaji Pod Gucak i Pod Panje smješteni su južno od središta mjesta Torčec u Koprivničko-križevačkoj županiji. Položajem Pod Panje nazvane su oranice jugoistočno od isušenog korita potoka Vratnec, dok se s njegove druge strane nalazi položaj Pod Gucak. Oba nalazišta su u više navrata rekognoscirana i reambulirana (2002.) te se na temelju pregleda prikupljenih površinskih nalaza, na ovim pozicijama pretpostavilo naselje iz razvijenoga srednjeg vijeka.

Tijekom 2007. godine pristupilo se probnima arheološkim istraživanjima, u kojima je na položaju Pod Panje otvoreno nekoliko sondi radi lociranja ranije zabilježenih ostataka objekata, ali je ustanovljeno da je lokalitet uništen. Na oranici Pod Gucak otvorena je površina od 289 m2 , gdje je prepoznata i istražena samostojeća peć s pretprostorom te nekoliko arheoloških cjelina ovalnog ili kružnog tlocrta. Ovim cjelinama nije prepoznata funkcija, ali gotovo sve su pokazivale isti nepravilni oblik u tlocrtu, što se tumači kao jame nastale prigodom iskopa ilovače za premazivanje stjenki stambenih objekata, kasnije često korištene kao otpadne jame. Tako i jamama amorfnih oblika s lokaliteta Pod Gucak možemo pripisati spomenutu primarnu namjenu, a koje su potom, tijekom 12. stoljeća, korištene kao otpadne jame. Činjenica da je istražena peć imala kupolu načinjenu premazivanjem gline, odnosno za čiju je izradu bila potrebna veća količina glinene mase, ostavlja otvorenu mogućnost da je primarna funkcija ovih amorfnih jama mogla biti upravo za ovu sirovinu i njenu izradu.

Tijekom iskopavanja prikupljeno je mnoštvo ulomaka keramike koji su ukazivali da je posuđe bilo rađeno isključivo na brzom lončarskom kolu, različito i bogato ukrašavano. U domaćinstvu, uz obični kuhinjski lonac i zdjelu, u uporabi je posuda s ručkama/ušicama koja je služila za kuhanje na otvorenoj vatri. Nalaze se i keramički pršljeni te keramički poluproizvod iz kojeg je trebao biti izrađen pršljen, kao i mnoštvo keramičkih kugli iz vremena samog kraja 11. i 12. i početka 13. stoljeća.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.