Terenska istraživanja Instituta

en

Sveta Ana – Gradina

Naselje, grad, županija: Sveta Ana, Đurđevac, Koprivničko-križevačka

Vrsta lokaliteta: visinsko gradište

Razdoblje: kasni srednji vijek

Vrsta istraživanja: probno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Tatjana Tkalčec

Lokalitet je smješten na strmom brijegu iznad samog sela Sv. Ana na 215,36 m. Gradište se uzdiže 40-ak metara nad selom. Sastoji se od višeg, sjevernog istaknutog uzvišenja, izduženo-ovalnog do gotovo pravokutnog tlocrta, dimenzija 32,5x19,5 m (S-J x I-Z) i južnog manjeg uzvišenja (pristupne stražarnice?) s kompleksom graba i nasipa. Između njih je jarak u osnovici širine oko 20 m. U sklopu čitavoga kompleksa nalazi se i niži oveći prirodni plato, istočno od glavnog uzvišenja.

Kratkim, četverodnevnim istraživanjem polučeni su izvanredni rezultati koji proširuju naše spoznaje o ovoj vrsti, u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno istraženih lokaliteta. Otvorena je probna sonda površine 10x1,5 m, koja je obuhvaćala zapadni rubni dio glavnog uzvišenja i protezala se prema samome centru gradišta. Ustanovljena su dva kulturna horizonta s nizovima rupa od stupova nekog drvenog objekta te nekoliko otpadnih jama s nalazima kasnosrednjovjekovne stolne i kuhinjske keramike, životinjskih kostiju te nešto staklenih i metalnih predmeta. Gusti raspored rupa od nosivih drvenih stupova i njihovi relativno veliki promjeri sugerirali bi postojanje drvene konstrukcije koja je mogla držati masivnije zdanje, možda drvenu utvrdu, odnosno, sudeći prema nalazima stolne keramike - stambenu kulu plemića. Ipak, za preciznije određenje i utvrđivanje rastera tog potencijalnog objekta, potrebno je otvoriti veću površinu. Tipološko-kronološkom analizom keramičke nalaze iz probnih iskopavanja na lokalitetu Sveta Ana – Gradina mogli bismo opredijeliti u razdoblje od 13. pa do sredine 15. stoljeća. Radiokarbonske analize ukazuju na stariju dataciju (prva polovica 13. st.).

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.