Terenska istraživanja Instituta

en

Suhopolje – Kliškovac

Naselje, grad, županija: Suhopolje, Suhopolje, Virovitičko-podravska

Vrsta lokaliteta: groblje, crkva

Razdoblje: srednji vijek

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Željko Tomičić

Značenje toponima je u tome što oni čuvaju i donose važne obavijesti o položaju što označavaju, a tako je i u slučaju toponima Kliškovac koji je dao naslutiti postojanje crkve i naselja. U arheološkim istraživanjima pronađeno je groblje datirano od 11. do kraja 15. i crkva iz 15. stoljeća te je postavljeno pitanje kojem je naselju to groblje pripadalo, kako se ono zvalo i kome je posvećena crkva pronađena prilikom iskopavanja.

Tijekom istraživanja ispod humusa otkriveni su slojevi 16. i 17. stoljeća, kao i jedan poluukopani objekt s ognjištem iz 16. stoljeća. Ispod njih definirano je 145 grobova svrstanih u tri horizonta. Najstariji, horizont I datiran je od početka 11. stoljeća do 1250., a pripadaju mu grobovi u kojima je pronađen nakit s obilježjima bjelobrdske kulture. U srednjem horizontu II, datiranom od 1250. do 1400. takvog nakita nema. I. i II. horizont stariji su od crkve, odnosno crkva je presjekla većinu grobova tih horizonata. Najmlađi, horizont III pripada 15. stoljeću i istodoban je crkvi koja je podignuta početkom 15. stoljeća. Stratigrafskim odnosima i brojnim radiokarbonskim analizama utvrđeno je kako je pokopavanje na istraženom dijelu groblja prestalo krajem 15. stoljeća.

Crkva je podignuta početkom 15. stoljeća i korištena je tijekom cijelog 15. stoljeća; imala je gotička stilska obilježja, što je vidljivo iz kamene plastike, a imala je i barem djelomično bijelu žbuku s crvenim slikanjem. Istraživanja su pokazala da je stradala u požaru, nakon čega je djelomično razgrađena. Njezino se razaranje vjerojatno dogodilo nakon sredine 16. stoljeća. Pojave uočene na ostacima ljudskih kostiju pokazuju nisku razinu higijenskih uvjeta i oralne higijene te nekvalitetnu ishranu i prisutnost anemije i zaraznih bolesti, kao i međuljudskog nasilja. Ipak, neki su posjedovali nakit i pokopani su s novcem, što nam govori kako je dio stanovnika imao viši društveni i imovinski status. Da nije riječ o beznačajnom, malom selu sa siromašnom crkvom, govori i ne baš čest nalaz brončanog okova za korice knjige izvrsne izrade iz 15. stoljeća.

Istraživanja su okončana 2009., a rezultati su predstavljeni znanstvenoj i široj javnosti monografski, znanstvenim člancima i izložbama.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.