Terenska istraživanja Instituta

en

Stobreč (Epetion)

Naselje, grad, županija: Stobreč, Split, Splitsko-dalmatinska

Vrsta lokaliteta: željeznodobna naseobina, helenistički bedem

Razdoblje: željezno doba, helenizam

Vrsta istraživanja: geofizička istraživanja, probna arheološka iskopavanja s ciljem izrade dokumentacije

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju u suradnji sa Institut für Archäologie, Karl-Franzes Universität, Graz

Voditelji istraživanja: Marina Ugarković

Željeznodobno naselje Epetij (Epetion) smjestilo se na prostoru današnjeg Stobreča, nekoliko kilometara udaljenosti od Splita na istočnoj obali Jadrana. Prema pisanim izvorima u helenističko je doba Epetij bio u savezu s otočnim gradom Isom, osnovanom kao grčka naseobina na otoku Visu, a njihova je povezanost posljedica širenja isejskog političkog i ekonomskog teritorija na srednjodalmatinsko kopno. Prednosti Epetija uključivale su blizinu plodnih polja, povoljan geografski položaj s prirodnim komunikacijama u unutrašnjost, i duboki, zaštićeni zaljev kao nezaobilazan preduvjet pomorskoj trgovini. Pretpostavlja se da je Epetij igrao aktivnu ulogu u prenošenju isejskih gospodarskih proizvoda, ali i grčkih civilizacijskih tekovina dublje na kopno, stoga se proučavanjem ovog lokaliteta može steći uvid u određene aspekte srednjodalmatinske pomorske trgovine tijekom helenističkog razdoblja, ali i dvosmjerne procese akulturalizacije između novopridošlih Grka i lokalnog srednjodalmatinskog stanovništva.

Helenističko se naselje smjestilo na poluotočiću površine oko 4,5 ha, koji vizualno dominira većim zaljevom. Poluotok i uvala su zaštićeno kulturno dobro. Ovaj lokalitet nikada nije bio dijelom sustavnog arheološkog istraživanja, i vrlo se malo zna o topografiji samog naselja, koje je velikim dijelom, nažalost, devastirano modernom izgradnjom. Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća Institut za arheologiju je izvršio istraživanja manjeg opsega na području helenističkog bedema. 2012. godine Institut za arheologiju, u suradnji s Institut für Archäologie i Institut für Geographie und Raumforschung iz Graza (Austrija) obavio je manja geofizička ispitivanja u neposrednoj okolici helenističkog bedema na sjevernoj strani poluotoka (izvan i u unutar gradskih gabarita), nakon čega su uslijedila arheološka iskopavanja s svrhom utvrđivanja stanja i izrade dokumentacije na spomenutom dijelu helenističkog bedema. Helenistički je Epetij bio opasan bedemom s dva lica, izgrađenim od većih kamenih blokova u suhozidnoj tehnici, čija širina varira između 3, 2 i 3,4 m. Izvršena dokumentacija potvrdila je da se rekonstruirani dio sjeverne dionice bedema, koji je danas vidljiv poviše razine terena, nastavlja u dubljim slojevima originalnom dionicom, čiji je vanjski plašt dokumentiran do dubine od 2 m. Stobrečki bedem najbolje je sačuvani ostatak materijalne kulture iz razdoblje helenizma na ovoj lokaciji.

Literatura:

Epetion, prema Kirigin 2010, str. 143; pogled na rekonstruiranu dionicu helenističkog bedema sa sjeverne strane Stobreča s naznačenim probnim sondama otvorenim u svrhu izrade dokumentacije stanja originalnog bedema

Epetion, prema Kirigin 2010, str. 143; pogled na rekonstruiranu dionicu helenističkog bedema sa sjeverne strane Stobreča s naznačenim probnim sondama otvorenim u svrhu izrade dokumentacije stanja originalnog bedema

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.