Terenska istraživanja Instituta

en

Stari grad Krapina

Naselje, grad, županija: Krapina, Krapina, Krapinsko-zagorska

Vrsta lokaliteta: burg

Razdoblje: kasni srednji vijek

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju u suradnji s POU Krapina

Voditelji istraživanja: Željko Tomičić (1994.), Željko Tomičić i Marija Buzov (2001.), Tatjana Tkalčec (2008.)

Stari grad Krapina, smješten na povoljnom povišenom položaju nad rijekom Krapinčicom, izrastao je u arheologijom bogatome okruženju, od susjednog Hušnjakovog brda s jedinstvenim nalazima krapinskog pračovjeka, pa do nedalekog lokaliteta Mihaljekov Jarek s nalazima rimskih žrtvenika i spomenika.

Arheologija je na samome Starome gradu potvrdila intenzivnu naseljenost i u kasnom brončanom dobu, u vrijeme kulture polja sa žarama. Na najvišoj i najistaknutijoj točki brda smještena je romanička jezgra koja je nastala vjerojatno tijekom 12. ili ranog 13. stoljeća. Sastojala se isprva vjerojatno samo od branič-kule četvrtastog tlocrta koja je tijekom 13. i 14. st. doživjela i proširenja. Ispod jezgre burga na izduženoj uskoj zaravni gornjeg gradskog dvorišta grade se krajem 14. i u 15. stoljeću stambeni i rezidencijalni objekti (palas) na zapadnom i niz gospodarskih objekata na istočnome dijelu te dvorska kapela Sv. Trojstva na krajnjem jugoistočnom dijelu burga. Arheološkim istraživanjima definiran je pravokutni tlocrt kapele te su pronađeni ulomci svodnih rebara s kruškolikim završetkom profilacije, ulomci bifora i trifora prozora. Ulaz u gornju utvrdu nalazi se južno od palače, a brani ga ulazna kula na koju se na istoku nastavlja niz prostorija flankiranih uz južni obrambeni zid gornje utvrde. Na području donjeg dvorišta pronađeni su ostaci drvenih i zidanih zdanja - oni su predstavljali stanove i gospodarske objekte služinčadi i zanatlija, koji su obavljali svakodnevne poslove potrebne za nesmetano odvijanje života na starome gradu. Donja utvrda je tlorisa nepravilnog trokuta i nalazi se na nižoj, južnijoj zaravni. Ulaz je u zapadnome uglu, a branjen je velikim barbakanom gdje je bila smještena i vojna posada.

Uz razne predmete, što ukazuju na svakodnevne popratne zanatske djelatnosti koje se odvijaju na jednome srednjovjekovnome gradu (razni predmeti građevinske namjene, oruđe i alat), kao i brojne ulomke obične kuhinjske keramike, odnosno lonaca što su služili za svakodnevno kuhanje te željezne kuhinjske noževe za pripremu hrane, pronađeni su i predmeti koji nam ukazuju na potrebu vlastelina da istakne svoj socijalni status (ostakljeni prozori, crijepom pokriveno krovište, ukrašene kaljeve peći, ukrašene keramičke čaše, engobirane boce i vrčevi ukrašene crveno slikanim motivima, staklene čaše, boce i posudice te ukrašeni željezni noževi).

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.