Terenska istraživanja Instituta

en

Stari grad Kaptol

Naselje, grad, županija: Kaptol, Požega, Požeško-slavonska

Vrsta lokaliteta: crkva, groblje, kaptol, wasserburg

Razdoblje: kasni srednji vijek, novi vijek

Vrsta istraživanja: zaštitno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Željko Tomičić

U suradnji s Konzervatorskim odjelom i Gradskim muzejom u Požegi obavljena su istraživanja utvrde Stari grad Kaptol – nekada uglednoga capitulum ecclesiae sancti Petri de Posega, odnosno Požeškog zbornog kaptola sv. Petra utemeljenog između 1223. i 1230. godine, koji je najvjerojatnije uz dozvolu Sv. Stolice osnovala Pečujska biskupija.

Utvrda je šesterokutni kasnogotičko renesansni kaštel s kružnim polukulama i četvrtastom ulaznom kulom. Zapadni zidovi utvrde kao i sjeverozapadna kula uništeni su pri gradnji barokne crkve Sv. Jurja. Utvrda je smještena na uzdignutom platou, okružena jarkom koji je nekada bio ispunjen vodom. Odgovara tipu Wasserburgova 15.-16. stoljeća i predstavlja jednu od najbolje sačuvanih slavonskih utvrda predturskog vremena. Ova utvrdu po stilskim osobinama (utjecaj češke kasnogotičke arhitekture s naznakama renesanse) i ugrađenim spolijima, koji odgovaraju tzv. rejtovskoj školi, vremenski se opredjeljuje u prvu polovicu 16. stoljeća. Srijemski biskup Ladislav Szörenyi obnovio je 1752. godine utvrdu i unutar nje izgradio novu crkvu Sv. Jurja, prigodom čega su uništeni zapadni zidovi i sjeverozapadna kula utvrde. Početkom 19. stoljeća, kada je kaptolski posjed ušao u vlasništvo đakovačkog kaptola, crkva Sv. Jurja više nije u funkciji i pretvorena je u žitnicu. Život se u kaptolskoj utvrdi odvija do 1943. godine kada je spaljen njen stambeni trakt i ona je u potpunosti napuštena.

Unutar zidova renesansne utvrde otkriven je dio tlocrta gotičke dvoranske crkve, a tijekom istraživanja, osim srednjovjekovnih struktura i slojeva, registrirani su i brojni recentni, novovjekovni i barokni slojevi i strukture. Istraživanje je usredotočeno na prostor istočno od svetišta, kao i zapadno u unutrašnjosti crkve. Izvan tlorisa crkve, uz sjeverne zidove svetišta, istraženi su grobovi isključivo male djece, novorođenčadi i dojenčadi. Tijekom istraživanja pronađeni su brojni primjerci kvalitetnih profiliranih gotičkih klesanaca.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.