Terenska istraživanja Instituta

en

Slavonski Brod – Galovo

Naselje, grad, županija: Slavonski Brod, Slavonski brod, Brodsko-posavska

Vrsta lokaliteta: višeslojno naselje i nekropola

Razdoblje: neolitik (Starčevačka kultura) i brončano doba nekropola (Barice-Gređani)

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Kornelija Minichreiter (1997. – 2010.), Zorko Marković (2011. – 2015.), Katarina Botić (2017.)

U sjeveroistočnom dijelu Slavonskog Broda na zemljištu Galovo od 1997. Institut za arheologiju provodi sustavna istraživanja u okviru znanstvenoistraživačkog projekta „Prapovijesni identitet prvih zemljoradničkih populacija kontinentalne Hrvatske“. U površinskom sloju otkriveni su ostaci kasnobrončanodobne nekropole Barice – Gređani, a u donjem sloju na dubini od 80 cm otkriven je dio ranoneolitičkog naselja s ograđenim ukopnim prostorom iz ranog stupnja starčevačke kulture – Linear A. Mnogo značajnih odlika ovog naselja uvrštava ga među ključne lokalitete postanka i trajanja starčevačke kulture na tlu Hrvatske. Temeljem karakteristika otkrivene arheološke građe i njezinih apsolutnih datuma (oko 6100. do 5300. pr. Kr.) uspostavljen je prvi put kronološki slijed razvitka prve panonske lončarske kulture – starčevačke kulture u njezinim početnim stupnjevima.

U istraženom dijelu naselja na površini od 3.600 m2 prvi put su otkrivene tri faze izgradnje potvrđene datiranjem metodom 14C: prva od oko 6100. do 5700. pr. Kr., druga oko 5700. pr. Kr., dok je treća najmlađa faza datirana oko 5300. do 5000. pr. Kr.

U dosadašnjim arheološkim istraživanjima otkriven je dio naselja u kojem je bilo izgrađeno 8 zemunica od toga tri stambene (17x5 i 8x4 m) i pet radnih (5x5 m) te jedan nadzemni objekt pravokutnih temelja (7x7 m). Među skupinom stambenih zemunica otkrivena je radna zemunica – radionica za izradu glinenih predmeta u kojoj su bile četiri lončarske peći, veliki broj žrtvenika i skupina glinenih utega za okomiti tkalački stan na kojemu se u posebno izdvojenom prostoru izrađivala tkanina. U drugoj zemunici je uz stambeni prostor bila radionica za izradu kamenih alata – radno oblikovana prostorija s brojnim kamenim izrađevinama. U jugozapadnom prostoru između naselja i obredno ukopnog prostora bila su dva kultna objekta – dvostruke drvene ograde (u tlocrtu oblik mjesečevog srpa, promjera 15 m). Uz stambene zemunice otkriveno je nekoliko manjih jama koje su u pravilu prateći objekti neolitičkih nastambi. Kao posebna vrijednost u inventaru zemunica ističe se veliki broj žrtvenika (više od 100 različitih primjeraka) kao i umjetnički oblikovane unikatne glinene figurice srne, svinje i bika koje su imale značajnu ulogu u duhovnom životu prvih zemljoradničkih populacija panonskih prostora.

Analize paleozooloških uzoraka pridonijele su novim spoznajama o prvim fazama domestikacije, zatim o prehrani stanovništva (koze, ovce, goveda, svinje, jeleni) kao i o kultnim obredima. Ritualno ukapanje goveđeg roga ispod skupine posuda u središnjem dijelu velike grobne jame s ljudskim ukopima dokazuje kultnu namjenu žrtvovanih životinja.

Unutar naselja otkriven je prostor posebno izdvojen polukružnim drvenim ogradama sastavljenim od gusto poredanih okomitih oblica ukopanih oko 20 cm u zemlju koje su u svojem donjem dijelu iznad razine zemljišta bile učvršćene debelim premazom gline. Tu su bili ukopani članovi zajednice koji su imali istaknuti položaj u plemenu. Do sada je istražen samo zapadni dio obredno-ukopnog prostora (oko 2.100 m2) u kojem su otkrivene četiri grobne jame; jedna velika (17x5 m) s tri pokojnika i tri male (svaka 5x5 m) s po jednim pokojnikom. Među njima je samo jedan muškarac ukopan cjelovit, dok su ostali ukopani bez glave ili bez lica. Prilozi uz pokojnike bile su slikane posude i žrtvenici, a uz muškarca bez lica (vođa plemena ili vrač) još i skupina glačanih kamenih sjekira.

Naselje na Galovu je jedini sustavno istraživani ranoneolitički lokalitet u Hrvatskoj i pripada najstarijim naseljima zemljoradničkih populacija južnopanonskih prostora.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.