Terenska istraživanja Instituta

en

Podgorač – Ražište

Naselje, grad, županija: Podgorač, Našice, Osječko-baranjska

Vrsta lokaliteta: jednoslojno naselje

Razdoblje: neolitik (Ražište tip Sopotske kulture)

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice i Općinom Podgorač

Voditelji istraživanja: Zorko Marković (1975., 2013., 2015.)

Arheološki lokalitet Ražište kod Podgorača, smješten 11 km istočno od Našica, poznat je još od 1965. g., a 1975. g. ondje je provedeno probno iskopavanje na površini od 75 m2. Tom je prilikom otkriveno postojanje naselja novog tipa sopotske kulture koji je tako i imenovan 1981. g. kao Ražište tip. Primijećeno je da se u Slavoniji oko Našica i Đakova u I. ili krajem I. stupnja klasične sopotske kulture, koja se prostire istočnije, nakon spiraloid B stupnja starčevačke kulture, stvara specifična kulturna pojava koja se okvirno može smjestiti u razdoblje od oko 5000. do 4700. pr. K. Osim keramičkih nalaza, karakteristika ove varijante kulture je stanovanje u zemunicama, za razliku od istočnijih dijelova Slavonije u kojima se stanuje u pravokutnim kućama. Način stanovanja u zemunicama preuzet je od starčevačke kulture, a ukrasi na keramici ukazuju na veze s vinčanskom i linearno-trakastom kulturom. Novija istraživanja na lokalitetima Novi Perkovci Krčavina kod Đakova te Golinci Selište kod Donjeg Miholjca potvrdila su ovu tezu.

Nova istraživanja provedena 2013. g. na površini od 100 m2 i 2015. na površini od 50 m2 svojim nalazima potvrdila su postojanje Ražište tipa sopotske kulture srednjeg neolitika. Ni ovim istraživanjima nisu još otkriveni nadzemni objekti, što ovu varijantu (kao i dio keramičkih nalaza) odvaja od prostora klasične sopotske kulture koja se javlja istočnije. S područja istočne i srednje Slavonije impulsi klasične sopotske kulture kretali su se prema Mađarskoj (gdje se stvara Bicske tip sopotske kulture koji predhodi lenđelskoj kulturi) te prema zapadnom dijelu sjeverne Hrvatske gdje se stvara Brezovljanski tip kao dio sopotske kulture. Istraživanja na ovom lokalitetu važna su radi povezivanja kraja starčevačke i nastanka te širenja sopotske kulture na području sjeverne Hrvatske. Podaci prikupljeni na ovom lokalitetu pružit će odgovor na pitanje koju je ulogu imao Ražište tip sopotske kulture u formiranju kulturnih pojava hrvatskog i mađarskog Podravlja.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.