Terenska istraživanja Instituta

en

Nova Bukovica – Sjenjak

Naselje, grad, županija: Nova Bukovica, Slatina, Virovitičko-podravska

Vrsta lokaliteta: naselje nizinskog tipa s dva horizonta naseljavanja

Razdoblje: kasno brončano doba (Ha A-B) i mlađe željezno doba (Lt C2-D)

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju u suradnji s Zavičajnim muzejom u Slatini i Općinom Nova Bukovica

Voditelji istraživanja: Kornelija Minichreiter (1997. – 2000.), Saša Kovačević (2000. – 2013. )

Institut za arheologiju u Zagrebu u suradnji s Općinom Nova Bukovica i Zavičajnim muzejom iz Slatine od 1997. godine kontinuirano provodi sustavna arheološka istraživanja prapovijesnog lokaliteta Nova Bukovica – Sjenjak. Arheološki lokalitet se nalazi u hrvatskoj Podravini, 7 km jugoistočno od Slatine i oko 15 km jugozapadno od rijeke Drave.

Lokalitet u Novoj Bukovici otkriven je arheološkim rekognosciranjem koje je 1976. na slatinskom području provodila K. Minichreiter iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Osijeka. 1997. na Sjenjaku u Novoj Bukovici započinju sustavna arheološka istraživanja pod vodstvom dr. sc. K. Minichreiter, tada iz Instituta za arheologiju u Zagrebu. Radi se o lokalitetu iz razdoblja kasnoga brončanog doba (KPŽ, stupanj Ha A-B) i mlađega željeznog doba (druga polovica 2. i 1. st. pr. Kr., stupanj Lt C2-D). Do sada je istražena površina od gotovo 3500 kvadratnih metara, što predstavlja tek manji dio ovog kompleksnog nalazišta. Prilikom istraživanja pronađeni su brojni, pretežno ukopani arheološki objekti (do sada preko 1200 stratigrafskih jedinica, odnosno petstotinjak ukopanih objekata ili struktura) koji govore o postojanju latenskog nadzemnog naselja. Latensko naselje sjelo je na starije naselje iz kasnoga brončanog doba, ali, čini se, i na objekte ranijeg horizonta mlađega željeznog doba.

Već od prve sezone istraživanja arheološki lokalitet na Sjenjaku pokazao se izvorom bogatih i raznolikih pokretnih i nepokretnih nalaza, među kojima su se posebno isticale velike jame prepune keramičkog materijala, tlocrtno sačuvani ostaci nadzemnih kuća, veći ukopani objekti, ali i vrijedni nalazi od bronce, željeza, jantara i stakla.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.