Terenska istraživanja Instituta

en

Kalnik – Igrišče

Naselje, grad, županija: Kalnik, Križevci, Koprivničko-križevačka

Vrsta lokaliteta: višeslojno naselje

Razdoblje: eneolitik, kasno brončano doba, mlađe željezno doba, antika i srednji vijek

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Snježana Karavanić, Andreja Kudelić

Arheološko nalazište Kalnik – Igrišče smješteno je u zaštićenom krajobrazu Kalničkog gorja na oko 500 m nadmorske visine. Prva sustavna arheološka iskopavanja provedena su u periodu 1988.-1990. godine (Arheološki zavod Filozofskog fakulteta u suradnji s Gradskim muzejom Križevci, voditelj prof. dr. Nives Majnarić-Pandžić). Na položaju Kalnik – Igrišče I otkriven je dio naselja iz perioda 13. do 11. st. pr. Kr. u kojemu se odvijala lokalna ljevačka djelatnost. O tome svjedoče ulomci kalupa za lijevanje metala, ostaci šljake i brojni utilitarni brončani predmeti. Godine 2011. na istom položaju otkriven je sloj bakrenog doba s keramikom lasinjske kulture.

Godine 2006. istraživanja je nastavio Institut za arheologiju u Zagrebu. Na istaknutom platou otkriveno je višeslojno nalazište s nalazima iz antike (3. i 4. st.), kasnog La Tena i kasnog brončanog doba. Otkriven je dio prethistorijskog naselja iz kasnog brončanog doba u kojemu je otkrivena dobro očuvana kuća. U kući iz razdoblja kraja brončanog doba osim obilja keramičke građe i predmeta za svakodnevnu uporabu, izrađenih od gline i kamena, očuvana je i velika količina karboniziranih žitarica, mahunarki i korova. Nalazi divljih jabuka i žira ukazuju na to da su stanovnici Kalnika ne samo uzgajali biljke, nego ih i prikupljali u okolnoj šumi za potrebe svoje prehrane. Karbonizirani ostaci hrane analizirani su u okviru doktorske disertacije na Botaničkom zavodu PMF-a (dr. sc. Sara Mareković).

Dio građe objavljen je u inozemnoj publikaciji voditeljice projekta: „The Urnfield Culture in continental Croatia“, Oxford 2009.

U sklopu istraživanja šireg konteksta brončanodobnog naselja 2012. godine proveden je ekstenzivni terenski pregled južnih obronaka Velikog Kalnika, a 2013. godine provedena su geofizička mjerenja na više položaja na Igrišču. Arheološka istraživanja i dalje se provode.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.