Terenska istraživanja Instituta

en

Gradišče kod Margečana

Naselje, grad, županija: Margečan, Ivanec, Varaždinska

Vrsta lokaliteta: utvrda

Razdoblje: kasno brončano doba (Kultura polja sa žarama), srednji vijek

Vrsta istraživanja: probno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Juraj Belaj

Brežuljak Gradišče, odnosno Cukovec, nalazi se sjeverozapadno od sela Margečan i južno od sela Gačice, a administrativno pripada općini Ivanec.

Na brežuljku se još uvijek mogu vidjeti ostaci utvrde. Na istočnome, nižem dijelu nalaze se ostaci četvrtaste kule koja je kontrolirala prilaz, veličine oko 11x11 m (vanjske dimenzije), a ostaci obrambenih zidova pružaju se od nje prema zapadu u obliku vrlo izdužene elipse velebnih dimenzija: dužina joj iznosi 152,70, a prosječna širina oko 28 m. Relativna visina lokaliteta u odnosu na livade uz Bednju je oko 120 m. Utvrda se ne spominje u povijesnim dokumentima, a ni njen srednjovjekovni naziv nije poznat.

Institut za arheologiju je poduzeo pokusna sondažna istraživanja utvrde 2004. god., u suradnji sa studentskim projektom studentica arheologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Kristine Grubišić i Andreje Kudelić Rekognosciranje i dokumentiranje lokaliteta Gradišče na Cukovcu. Istraživanja su trajala 10 radnih dana. Prikupljene su mnoge korisne informacije o načinu gradnje utvrde te je izrađen i prvi precizniji tlocrt utvrde. Prikupljen je i zanimljiv arheološki materijal, ali uz upadljivu malobrojnost i znatnu fragmentiranost srednjovjekovne keramike, što nije rijedak slučaj na sličnim srednjovjekovnim nalazištima. Stoga još uvijek ne možemo na temelju pokretnih nalaza odgovoriti na osnovno pitanje kada je utvrda nastala i tko ju je gradio. Nedvojbeno možemo reći da je Gradišče i puno prije srednjega vijeka prepoznato kao pogodan položaj, jer se na njemu već u starijoj fazi kulture polja sa žarama (13.-10. st. pr. Kr.) nalazilo visinsko naselje, na čije tragove smo nailazili u našim istraživanjima.

Do odgovora na pitanja koja nas zanimaju pokušali smo se doći iščitavajući funkcije ovoga objekta. Prema svojoj pristupačnosti mogli bismo Gradišče datirati u vrijeme nakon mongolske provale. Slično govori i njegova impozantna veličina, kao i dvometarska širina zidova. Njegovo nespominjanje u povijesnim dokumentima, koje bi u tom slučaju bilo još neobičnije, postaje razumljivije ukoliko pretpostavimo da je riječ o utvrđenom objektu viteškoga reda. Pa i starija tradicija na Gradišču spominje viteški red (doduše templare, zapisao ju je Kukuljević-Sakcinski sredinom 19. st.).

Gradišče se nalazi usred belskog preceptorata vitezova ivanovaca, nedaleko od ivanovačkog sjedišta u Beli. Je li bilo opravdano ovako blisko postojanje dviju utvrda? Ukoliko kontrastiramo Gradišče s Belom, lako uočavamo velike razlike među njima: Bela je zidani stambeni burg koji nadzire pravac sjever-jug, nalazi se na rubu posjeda, malih je dimenzija, smještena visoko na strmu brijegu na teško dostupnom položaju. S druge strane, na Gradišču nema tragova zidanih objekata unutar bedema, ono nadzire pravac istok-zapad, nalazi se blizu središta posjeda, velikog je opsega i na maloj relativnoj visini te je lako dostupno teretnim vozilima. Ovako velike razlike doista upućuju na različite i komplementarne funkcije tih dviju utvrda. Dok je Bela mogla biti sigurnim i udobnim sjedištem preceptora odnosno kaštelana s nužno potrebnim prostorima za skladištenje opreme i hrane za potrebe samoga burga, utvrda na Gradišču mogla je biti nešto poput majura u kojem su se spremali prinosi podložnika s područja cijeloga preceptorata, a u slučaju potrebe mogla je poslužiti i kao sigurni zbjeg za okolno stanovništvo. Imamo, dakle, elemente koji ukazuju na opreku rezidencijalna utvrda ÷ utvrđeno gospodarsko središte.No to još ne govori da su oba objekta nastala istodobno. Nešto više moći će se znati tek nakon temeljitih arheoloških istraživanja.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.