Terenska istraživanja Instituta

en

Donji Vukojevac – Luke (sjever)

Naselje, grad, županija: Donji Vukojevac, Sisak, Sisačko-moslavačka

Vrsta lokaliteta: jednoslojno naselje

Razdoblje: mlađe željezno doba, latenska kultura

Vrsta istraživanja: zaštitno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Zorko Marković

Na trasi autoceste Zagreb-Sisak, dionica Velika Gorica, jug – Lekenik, (2. dio Buševec-Lekenik) stacionaža od 9+200,00 do 20+200,00 na lokalitetu AN 8 Donji Vukojevac, sjever, obavljena su tijekom lipnja i srpnja 2010.g. zaštitna arheološka istraživanja na površini od 1.000 m2 – putni prijelaz Donji Vukojevac gdje su otkriveni ostaci naselja iz mlađeg željeznog doba – latena starog oko 2000 godina. Lokalitet Donji Vukojevac, sjever katastarski naziv Luke, obuhvaća veliku izduženu zaravnjenu terasu niskog brežuljka (poput gradine) koji se proteže pravcem istok – zapad i u blagoj kosini spušta prema jugu u široku dolinu potoka Koravec koji je sigurno u prapovijesna vremena bio puno veća rijeka, vjerojatno plovna i dobra komunikacija preko Odre do Save, na što upućuje naziv zemljišta Luke i otkriće ovako velikog utvrđenog naselja iz mlađeg željeznog doba. Zadano zemljište obuhvatilo je samo mali dio lokaliteta u dužini od 100 m (pravcem S-J) i širini 10 m (pravcem I-Z). Inače se lokalitet prostire na sve četiri strane izvan istražene trase nadvožnjaka. Iako je širina iskopa bila ograničena na samo 10 m, otkrivene su na ravnoj terasi brojne radne jame i spremišta (dimenzije najvećeg spremišta u obliku pravokutnika bile su 4,7x1,3 m dubine 55 cm). Između njih nađene su brojne rupe od drvenih stupova i temeljni rovovi pravokutne kuće (dimenzije u tlocrtu 5,7x3,7 m). Inače po cijelom lokalitetu nađeno je malo ulomaka keramike no po svojoj fakturi i oblicima pripadaju mlađem željeznom dobu – latenu, ali starosjedilačke izrade i halštatske tradicije. Najznačajniji nalaz u ovom naselju bilo je otkriće donjeg dijela velikog zemljanog bedema koji je pravcem SZ-JI okruživao središnji dio naselja. Bedem je bio izgrađen na padini platoa pravcem S-J u dužini (istraženoj) od 34 m, širine 2 m ukopan do 50 cm.

Utvrđeno naselje na lokalitetu Donji Vukojevac-Luke datirano je u mlađe željezno doba i u širemu smislu pripada latenskoj kulturi 4.-1. st. pr. Kr.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.