Terenska istraživanja Instituta

en

Crkvari – crkva Sv. Lovre

Naselje, grad, županija: Crkvari, Orahovica, Virovitičko-podravska

Vrsta lokaliteta: crkva, groblje, gradište

Razdoblje: rani, razvijeni i kasni srednji vijek, novi vijek

Vrsta istraživanja: sustavno, zaštitno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju u suradnji s Gradom Orahovicom

Voditelji istraživanja: Željko Tomičić (2003. – 2004.), Tatjana Tkalčec (2005. – 2013.)

Na izdvojenom koničnom brežuljku, okruženom dubokim obrambenim jarkom, s kojeg se pruža zoran pogled na okolne nizine, stoji danas mala kapela Svetoga Lovre. Njena u osnovi gotička, kasnije barokizirana arhitektura, a posebice indikativni toponim sela Crkvara, potakli su zanimanje stručnjaka raznih struka. Kontinuitet pokopavanja na lokalitetu slijedi od 11. pa sve do 18. stoljeća. Istraženo je 555 grobova te mnoštvo kosturnica i grobnih cjelina poremećenih mlađim pokopima. Razlučena su četiri osnovna horizonta pokopavanja: novovjekovni (druga polovica 16. do 18. st.) s velikom zastupljenošću pokopa male djece, dojenčadi i novorođenčadi, potom mlađa faza kasnosrednjovjekovnih grobova 15. i početka 16. stoljeća, zatim starija faza kasnosrednjovjekovnih grobova (13.-14. st.) te ranosrednjovjekovni grobovi i grobovi razvijenog srednjeg vijeka (11.-13. st.). Istraživanja su pružila izuzetne podatke o običajima pokopavanja, o nošnji, o zdravstvenom stanju, traumama i bolestima stanovništva koje se na tome položaju pokopavalo tijekom nekoliko stoljeća srednjovjekovlja i novoga vijeka.

U Crkvarima je bio važan sakralni kompleks koji je nastao na temeljima ranosrednjovjekovnog groblja na redove iz 11. st., te je iz kasnoromaničkog, vjerojatno manjeg sakralnog objekta prerastao u ranogotičku jednobrodnu dvoransku crkvu, koja je pak na vrhuncu svoje graditeljske faze proširena u veliku trobrodnu gotičku crkvu sa snažnim zvonikom na zapadnom pročelju, okruženu drvenom palisadom i dubokim obrambenim jarkom. Na samom izmaku kasnog srednjeg vijeka i početku ranog novog vijeka crkva je, čini se uslijed turskih pustošenja, izgubila svoj značaj te je preinačena u mali kasnogotički objekt kojemu je na sjevernoj strani dodana sakristija. Crkva s grobljem je krajem kasnog srednjeg i početnom novog vijeka okružena i kamenom ogradom. U 18. stoljeću kasnogotička crkva se iznova malo proširuje te objekt poprima oblik manje kapele, kakva je očuvana i do današnjih dana. Gotičku građevinu s njenih nekoliko graditeljskih faza čini se možemo vezati i uz aktivnosti Nikole Konta Orahovičkog (Iločkog) i daljnjih članova velikaške obitelji Iločkih, Nikole i njegova sina Lovre, koji su svoje rezidencije imali na nedalekome burgu Ružici gradu. To nam potvrđuju i nalazi novca Nikole Iločkoga, kao i profilacije kamenih i opečnih okvira vrata i prozora, pronađene u arheološkim slojevima ruševina crkvarske trobrodne gotičke crkve.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.