Terenska istraživanja Instituta

en

Crikvenica (Ad Turres) – Igralište

Naselje, grad, županija: Crikvenica, Crikvenica, Primorsko-goranska

Vrsta lokaliteta: keramičarska radionica

Razdoblje: antika (rimsko razdoblje)

Vrsta istraživanja: sustavno zaštitno istraživanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Goranka Lipovac Vrkljan

Pod toponimom Ad Turres antički su kartografi zabilježili položaj koji koji se nalazi na jednakoj udaljenosti između antičke Tarsatice i Senije i koji je čuvan kulama promatračnicama. Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, spomenuti antički toponim odnosi se na Crikvenicu i njeno uže zaleđe. Naime, unutar crikveničke su udoline otkriveni ostaci tri antičke promatračnice (na položajima Badanj, Godač i Kaštel) koje su tijekom prvog stoljeća osiguravale sigurnost proizvodnje ovog regionalnog keramičarskog centra. Od 2006. godine na sjeverozapadnom dijelu grada Crikvenice, na prostoru od 1800m² Institut za arheologiju provodi sustavna arheološka istraživanja rimskog keramičarskog proizvodnog središta. S obzirom na značajnu očuvanost radioničkih nepokretnh i pokretnih nalaza moguće je rekonstruirati tehnologiju proizvodnje regionalne keramičarske radionice i njen proizvodni asortiman. Unutar ograđenog radioničkog prostora, istočno i zapadno od radioničke ceste, proizvodni su objekti tlocrtno raspoređeni prema tehnološkom slijedu proizvodnog procesa. Uz bazene za pripremu sirovine (gline) otkriveni su prostori s nadstrešnicama koji su služili kao prostori za oblikovanje i sušenje keramičkih predmeta. Uz njih su bile raspoređene peći- Dosada je otkriveno i istraženo pet keramičarskih peći. Crikveničke su peći pravokutnog tlocrta s vertikalnim sustavom protoka zraka, tip Cuomo IIb. Peći su bile u upotrebi duže razdoblje što potvrđuju nalazi njihovog skraćivanja odnosno nadozidavanja ovisno o potrebama tržišta za crikveničkom robom. Pečatom vlasnika radionice Seksta Metilija Maksima označavane su isključivo tegule.

Prema prvim analizama keramičkog materijala, radionica je tijekom 1. stoljeća proizvodila građevinski materijal, posuđe i transportnu ambalažu (amfore) za lokalno tržište u razdoblju urbanizacije sjeverne Liburnije. Nova saznanja o strukturama peći dodatno su provjeravana kroz eksperimentalni projekt pečenja keramike unutar replike rimske keramičarske peći u Crikvenici koji se provodi u suradnji zajedno s Muzejom Grada Crikvenice.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.