Terenska istraživanja Instituta

en

Bršadin – Pašnjak pod selom

Naselje, grad, županija: Bršadin, Trpinja, Vukovarsko-srijemska

Vrsta lokaliteta: višeslojno naselje

Razdoblje: neolitik (kasna Sopotska kultura) eneolitik, rano i srednje brončano doba, mlađe željezno doba/kasna antika

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: Katarina Botić

Lokalitet Pašnjak pod selom smješten je južno od centra naselja Bršadin u koritu rijeke Vuke. Radi se o uzvišenjima eliptičnog oblika: istočno od kolnog puta nalazi se jedno uzvišenje dok se zapadno nalaze dva spojena uzvišenja koja se u smjeru istok–zapad protežu oko 200 m, a smjerom sjever–jug oba uzvišenja širine su približno 80 m. Relativna visina u odnosu na okolni prostor je oko 2 m. Prema slučajno prikupljenom materijalu pretpostavljeno je da se radi o kasnoneolitičkom naselju. Lokalitet se nalazi na sezonski plavnom području koje je podložno budućim radovima na regulaciji toka rijeke Vuke i stoga je ugrožen.

U proljeće 2016. g. provedena su istraživanja korištenjem neinvazivne metode (tomografija električne otpornosti – Electrical Resistivity Tomography, ERT) te geološka uzorkovanja. Istraživanja je proveo Institut za arheologiju u Zagrebu i Institut za arheologiju Sveučilišta Kardinal Stefan Wyszynski u Varšavi. Ustanovljeno je postojanje kulturnog sloja debljine oko 2 m na istočnom uzvišenju, a uzorci iz druge geološke bušotine koristit će se u rekonstrukciji ekoloških uvjeta oko naselja. Rezultati ovih istraživanja djelomično su potvrđeni početnim dijelom arheoloških istraživanja u jesen 2016. g. koja su provedena na oba zapadna uzvišenja (2 sonde ukupne povšine 30 m2). U prvoj istočnoj sondi utvrđeni su slojevi koji pripadaju kasnoj sopotskoj kulturi dok je stratigrafska slika u drugoj sondi pokazala postojanje poremećenih slojeva u gornjem dijelu iskopa te netaknutog sloja kasne sopotske kulture na dubini oko 1 m. U poremećenim slojevima pokretna građa kasnog neolitika bila je pomiješana s kasnoeneolitičkim nalazima, nalazima ranobrončanodobne vinkovačke kulture i latenske kulture, tj. kasne antike te moguće i nalazima drugih razdoblja što nije bilo moguće u potpunosti ustanoviti prilikom istraživanja.

Literatura:

DJI_0034_2.jpgSl.-2_1.jpgSl.-4_4.jpg
done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.