Terenska istraživanja Instituta

en

Batina – Sredno

Naselje, grad, županija: Batina, Draž, Osječko-baranjska

Vrsta lokaliteta: groblje iz kasnoga brončanog i starijega željeznog doba, rimska nekropola

Razdoblje: kasno brončano doba, starije željezno doba, antika

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje

Nositelj istraživanja: Muzej Slavonije Osijek u suradnji s Institutom za arheologiju i Odsjekom za arheologiju HAZU-a

Voditelji istraživanja: Zvonko Bojčić (2010. – 2011.), Tomislav Hršak (2012. – )

Muzej Muzej Slavonije Osijek, u suradnji s Institutom za arheologiju i Odsjekom za arheologiju HAZU-a, započeo je 2008. godine s projektom „Arheološka baština Baranje“ s ciljem evidentiranja dosad nepoznatih arheoloških nalazišta kao i radi dokumentiranja stanja onih od prije poznatih.

Istraživanja u Batini započela su 1962. godine. Manja pokusna iskopavanja 1970. godine proveli su Muzej Slavonije u Osijeku u suradnji sa Smithsonian Institute iz Washingtona. Ipak, najveći dio nalaza iz Batine potječe s kraja 19. i početka 20. stoljeća i danas su pohranjeni u nekoliko eminentnih europskih muzejskih zbirki.

Prostor Batine naseljen je još u razdoblju mlađega kamenog i bakrenog doba. Znatan broj keramičkih nalaza pripada skupinama panonske inkrustirane keramike s kraja ranoga i početka srednjega brončanog doba. Ipak, Batina je sinonim za razdoblje kraja brončanoga i početak željeznoga doba kojega su obilježili nositelji daljske grupe. U jesen 2008. godine na položaju Sredno otkriveni su ulomci keramičkih posuda i spaljenih kostiju koji su ukazivali na položaj groblja, što su istraživanja provedena 2010. godine i potvrdila. Istovremeno naselje nalazilo se na Gracu. U istraživanjima su otkriveni ravni paljevinski grobovi daljske grupe, no zabilježeno je i postojanje tumula. Najbrojnije nalaze predstavljaju keramičke posude među kojima su izdvojeni različiti oblici lonaca i zdjela, zatim slijede kantharosi, vrčevi i šalice. Dekoracijom se izdvajaju posude koje su ukrašene u Basarabi stilu. Od metalnih predmeta zabilježeni su prilozi nošnje (fibule, igle) i nakita (narukvice, torkvesi, privjesci). S obzirom na keramičke i metalne nalaze, grobovi na Srednom potječu iz dva horizonta pokopavanja: s kraja kasnoga brončanog doba (9. st. pr. Kr.) i početka starijega željeznog doba (8. – početak 7. st. pr. Kr.).

Na sjevernom rubu položaja Sredno 2012. godine dijelom je istražen tumul 1. U nasip tumula ukopana je kvadratna raka groba 2 dimenzija 4,5x4,5 metara na čijem su dnu otkriveni tragovi drvene grobne komore. U grobu su pronađeni brojni prilozi keramičkih posuda ukrašenih složenim ornamentalnim kompozicijama izvedenim brončanim i kositrenim lamelama te dijelovi konjske opreme. S obzirom na bogati simpozijalni keramički servis, kneževski grob 2 u tumulu 1 može se datirati u kraj 8. – početak 7. st. pr. Kr.

Nakon rimskoga osvajanja južne Panonije, na Gracu je početkom 1. st. podignuta utvrda Ad Militare s koje potječu nalazi opeka s pečatima vojnih postrojbi koje su tu boravile. Na Srednom su otkriveni jarci V-presjeka koji vjerojatno pripadaju privremenim vojnim logorima. Pronađeni su paljevinski i kosturni grobovi koji pripadaju južnoj nekropoli koja se nalazila uz cestu koja je vodila prema utvrdi. Paljevinski grobovi su tipa bustums jednostavnim četvrtastim i ovalnim rakama. U gornjim dijelovima rake vidljivi su tragovi izloženosti visokoj temperaturi, dok su donji dijelovi rake neoštećeni, što znači kako je pokojnik spaljen na lomači postavljenoj neposredno iznad rake. U grobovima se nalaze keramičke posude, svjetiljke te metalni predmeti koji se datiraju u 2.-3. st.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.