Terenska istraživanja Instituta

en

Stancija Blek – Sv. Križ, Tar

Naselje, grad, županija: Stancija Blek, Tar, Istarska

Vrsta lokaliteta: naselje, utvrđenje

Razdoblje: kasna antika, srednji vijek

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje, terenski pregled

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Puli, Zavičajni muzeji Poreštine

Voditelji istraživanja: Bartul Šiljeg (2008., 2010.–2013.)

Stancija Blek, odnosno lokalitet, smješten je na lijevoj strani ušća rijeke Mirne na nadmorskoj visini od 74 m. Nalazi se na plodnom zemljištu koje je u rimsko vrijeme uklopljena u porečki ager. Komunikacijski je vezan na uvalu Tar, gdje će u srednjem vijeku nastati Novi Tar. U uvali Tar sjecište je cestovnih komunikacija Poreč-Novigrad te one koja dolinom Mirne ide prema središnjoj Istri. Prvo spominjanje u srednjovjekovnim izvorima je u listini Otona II. iz 983. godine, koja spominje praedium (...) Turrim quae est supra piscatione None.

Vila rustica kao najraniji prepoznati oblik obitavanja na lokalitetu Stancije Blek nalazi se u gušće naseljenom dijelu porečkog agera. Tragovi arhitekture vile očuvani su u dijelovima zidova kule rađenih u tehnici opus quadratum. U projektu Progetto Torre donosi nalaze koji ukazuju na funkcioniranje vile u razdoblju od 1. do 7. stoljeća. Na proizvodnju vina i ulja ukazuju očuvani ostacima preše i toševa koji su uzidani u kasnije zidove na istom prostoru ili su izbačeni s materijalom pri čišćenju dijela građevine. Velika količina ostataka amfora na širem području lokaliteta također ide u prilog intenzivnoj proizvodnji, ali i trgovini. Paljevinski sloj govori o nasilnom prekidu življenja u kasnoj antici. Srednjovjekovni nalazi: predromanički pleter, stupovi prozora u romaničkom stilu te nalazi novca, stakla i keramike iz 13. i 14. stoljeća ukazuju na život koji se odvijao kroz taj period.

Literatura:

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.