Terenska istraživanja Instituta

en

Otok Rab – arheološka topogafija

Naselje, grad, županija: Otok Rab, Rab, Primorsko-goranska

Vrsta lokaliteta: područje s više lokaliteta

Razdoblje: prapovijest, novi vijek

Vrsta istraživanja: terenski pregled

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Rijeci

Voditelji istraživanja: Goranka Lipovac Vrkljan, Ana Konestra

Projektom Arheološka topografija otoka Raba, pokrenutim 2013. godine u suradnji s Konzervatorskim odijelom u Rijeci, žele se dokumentirati arheološki lokaliteti otoka Raba koji su poznati iz literature ili ustanovljenji terenskim istraživanjima, a s ciljem kreiranja arheološke karte koja bi bila alat budućim znanstvenim istraživanjima, ali bi služila i lokalnoj zajdnici za lakše upravljanje baštinom.

Prva, pilotna faza projekta obuhvatila je područje općine Lopar, na krajnjem sjevernom dijelu otoka, gdje je Institut za arheologiju imao pozitivna iskustva u prikupljanju terenskih podataka prilikom istraživanja rimske keramičarske peći na predjelu Podšilo 2009. god. Na temelju tada prikupljene građe osmišljena je kampanja terenskih pregleda koja je obuhvatila pregled lokaliteta poznatih iz literature i zabilježenih unutar arhive Konzervatorskog odjela, snimku zatečenog stanja na dva lokaliteta i pregled pozicija na koje su nas upozorili lokalni kazivači ili koje su uočene prilikom istraživanja 2009. godine.

Rezultati prve kampanje terenskih pregleda obuvaćaju identifikaciju 33 lokaliteta, od kojih je 20 dosad bilo ne evidentirano, te 15 pozicija s arheološkim pokazateljima u vidu rastresitih ili slučajnih nalaza, ili pak pozicija za koje postoje dovoljno sigurni indikatori. Pozicije svih evidentirani i dokumentiranih lokaliteta snimljene su GPS uređajem, a tako prikupljeni podaci uneseni su u bazu podataka unutar posebno osmišljenog GIS sustava.

Druga kampanja provedena 2014. g. obuhvatila je područja u sastava grada Raba te je ustanovljeno 5 novoevidentiranih lokaliteta i 17 pozicija s archeološkim pokazateljima. Buduće kampanje terenskih pregleda ubuhvatiti će ostala područja otoka i samu gradsku jezgru grada Raba.

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.