Tematske baze

en

Tematske baze

Prostorna baza lokaliteta s metalurškim značajkama - proizvodnja i obrada željeza

Prostorna baza lokaliteta s metalurškim značajkama - proizvodnja i obrada željeza

Baza je razvijena u sklopu istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba – TransFER“ (IP – 2016 - 06 - 5047) voditeljice dr.sc. Tajane Sekelj Ivančan. Sadrži osnovne informacije o lokalitetima na kojima su prepoznate značajke koje upućuju da su se na njima odvijale aktivnosti proizvodnje i obrade željeza odnosno željeznih predmeta. Baza obuhvaća i osnovne prostorne podatke geoarheoloških te geofizičkih istraživanja provedenih u sklopu Projekta. Podaci se periodično nadopunjuju novim saznanjima.

Pregledni pristup bazi je omogućen preko web-gis sučelja.

Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju

Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju

Projekt Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju (BAZA) kao svoj temelj koristi bogatstvo hrvatskih arheoloških lokaliteta. Stvorena je u cilju strukturiranja podataka sakupljenih pri radu Instituta. Kao izvor podataka korištena je dostupna literatura, saznanja koja su prikupljena znanstvenom djelatnošću Instituta, te pohranjena u arhivi Instituta za arheologiju. Riječ je o stvaranju baze podataka o arheološkim lokalitetima koja je temelj za znanost, kulturu, očuvanje hrvatske baštine, ali i prezentaciju kulturnoga turizma. BAZA se temelji na arheološkim lokalitetima Hrvatske koji su poznati iz literature ili su ustanovljeni terenskim istraživanjima i rekognosciranjima, a s ciljem kreiranja alata koji omogućuje lakši pristup podacima potrebnima pri budućim znanstvenim istraživanjima, upravljanju baštinom kao i kreiranju stručnih i znanstvenih projekata koji u svojoj osnovi imaju arheološko nasljeđe. Baza je obogaćena informacijama o arheološkim lokalitetima koji su dovoljno atraktivni da postanu turistička destinacija.

Pristup bazi je omogućen ovom poveznicom.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.