Završena istraživanja

en

Željeznodobni ženski identiteti na jugu Karpatske kotline – FEMINE (IP-06-2016-1749)

Cilj projekta, poduzetoga od strane arheologije u suradnji s antropološkim i arheometalurškim istraživanjima, naglasak stavlja na proučavanje različitih aspekata željeznodobnih ženskih društvenih identiteta koji se mogu rekonstruirati iz arheoloških podataka. Projekt predstavlja kompleksnu studiju ženskih pokopa sa šest groblja u sjevernoj Hrvatskoj na osnovi roda, spola, dobi i grobnih priloga, pri čemu se posebna pažnja posvećuje funkcionalnoj analizi kombinacija u grobovima koje prikazuju različite lokalne zajednice te višestruke identiteta jedne osobe. Funkcionalna analiza, odnosno kako su različiti elementi nošnje i nakita organizirani u različite kombinacije, pruža pouzdane podatke o načinima koje su različiti pojedinci i/ili zajednice odabirali kako bi vizualno prikazali vlastite identitete i društvene odnose. Projekt je financiran od Hrvatske zaklade za znanost.

Stranica projekta: http://femine.iarh.hr

Marko Dizdar, Asja Tonc, Saša Kovačević (Institut za arheologiju), Hrvoje Potrebica (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Marija Ljuština (Filozofski fakultet Sveučilišta u Beogradu), Aleksandar Kapuran (Arheološki institut Beograd), Carola Metzner-Nebelsick (Sveučilište Ludwig-Maximillian u Münchenu), Aurel Rustoiu (Institut za arheologiju i povijest umjetnosti Rumunjske akademije znanosti, Cluj-Napoca) Mathias Mehofer (Bečki Institut za arheološku znanost Sveučilišta u Beču), Mario Novak (Institut za antropologiju), Daria Ložnjak Dizdar (Institut za arheologiju)

Trajanje projekta: 01. 04. 2017. – 31. 03. 2021.

Lokaliteti: Batina-Sredno

Sotin

Zvonimirovo

Lokaliteti:

Literatura:

FEMINE

FEMINE

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.