Završena istraživanja

en

Uloga i pozicija viteških redova u strukturi srednjovjekovnog društva

Uvriježeno je mišljenje da su viteški redovi na tlo Hrvatske došli kako bi čuvali putove prema Svetoj zemlji i putnicima na njima pružali pomoć i zaštitu. Poznato je i da su ponegdje dovođeni zbog uključivanja u borbu protiv "nevjernika", dok su drugdje gospodarili stečenim dobrima radi stjecanja dohotka za svoje redove.

Recentna su istraživanja ustanovila i njihovu ulogu u obrani granica Ugarsko-hrvatskoga kraljevstva od Njemačkoga carstva, a uočena je i njihova prisutnost kod slavenskih pretkršćanskih svetih "pozornica". Govori li to da su viteški redovi bili upravo na ta mjesta dovedeni s namjenom zatiranja poganstva, na sličan način kako su korišteni u baltičkim zemljama?

Arheološkim se metodama istražuju pojedine lokacije viteških redova te se i na taj način pokušavaju rasvijetliti uloga i pozicija viteških redova u strukturi srednjovjekovnog društva.

Juraj Belaj

Lokaliteti:

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.