Završena istraživanja

en

Srednjovjekovne utvrde i naselja: procesi teritorijalne i društvene organizacije prostora međurječja Drave i Save

Istražuje se dinamika naseljenosti prostora kroz prizmu ruralnih naselja (popis istraženih naselja vidjeti ovdje,s literaturom) i fortifikacija(popis lokaliteta). Detaljno se istražuje infrastruktura pojedinih naselja, od funkcioniranja najmanje jedinice – kuće (ili u sociološkom smislu obitelji) – preko zajedničkih prostora i dobara (komunikacije, centralni prostori, izvori vode, gospodarski i poljoprivredni areali). Promatraju se međusobni teritorijalno-administrativni odnosi utvrda i naselja. Istražuje se tipologija naselja i utvrda s morfoloških i funkcionalnih aspekata. Istražuje se standard života različitih socioloških dionika društva te stvara model prepoznavanja funkcioniranja neke zajednice, ukupnost života na nekom prostoru koja se u srednjovjekovnom kontekstu temelji na složenim odnosima elite (svjetovne i sakralne) i nižih slojeva društva.

Tatjana Tkalčec, Tajana Sekelj Ivančan

2. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije “Srednjovjekovna naselja u svjetlu arheoloških izvora” (knjiga sažetaka);

ZIA6 (zbornik 2. međunarodnog znanstvenog skupa srednjovjekovne arheologije)

4. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije "Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti"

Lokaliteti:

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.