Završena istraživanja

en

Sakralizacija krajolika – mehanizmi i procesi sakralne organizacije prostora

U recentnim mitološkim istraživanjima uočeno je da su još nepokršteni Slaveni posvećivali svojim glavnim bogovima – Perunu, Velesu i Mokoši – posebno odabrana mjesta u krajoliku. Takve su "mitološke tročlane strukture", koje su predstavljale preslik urednoga svetoga nebeskog svijeta na zemlju, uočene u više slavenskih zemalja, a otkrivene su i na više mjesta u Hrvatskoj. Razlikujemo nekoliko kategorija: kneževske, plemenske, seoske i protourbane "svete trokute".

U kojim sve slavenskim zemljama možemo pronaći slične tragove u krajolicima; je li "sunčev kut", prisutan kod takvih trokuta, naslijeđe iz ranijih vremena; možemo li arheološkim metodama pronaći materijalne tragove obreda povezanih s trima svetim točkama; koje druge tragove pretkršćanske slavenske religije možemo iščitati iz krajolika ili već prikupljenih nalaza i uzoraka? – to su neka od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti.

Juraj Belaj

Lokaliteti:

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.