Završena istraživanja

en

Rimska ekonomija u Dalmaciji: proizvodnja, distribucija i potražnja u svijetlu keramičarskih radionica – RED (IP-11-2013-3973)

(RED) (IP-11-2013-3973)

Tematsko se istraživanje bavi rekonstrukcijom organizacija antičkih keramičarskih radionica, njihovom proizvodnjom i distribucijom. U središtu znanstvenog interesa poseban se naglasak pridaje regionalnim proizvodnim središtima kao snažnim ekonomskim razvojnim pokazateljima. Korištenje i prilagođavanje krajolika ovisno o količini i kvaliteti prirodnih resursa, klimatskim pogodnostima i povoljnim transportnim uvjetima predstavlja temeljno ishodište koje utječe na višeznačno oblikovanje i trajanje radionica. Dio se istraživačkog interesa usmjerava na interdisciplinarna istraživanja gliništa te arheometrijske usporedbene analize keramike i sirovine kao odgovor na potencijalna ishodišta regionalne proizvodnje. Proizvodnja i distribucija regionalnih radionica, doprinosi razumijevanju socijalno – ekonomskih odnosa, posebno u konkurentnosti prema uvozu. Na temelju baze regionalne proizvodnje (unutar GIS-a) uspostavljaju se višerazinski kriteriji o regionalnoj keramici od kasnohelenističkog razdoblja do kasne antike unutar provincije Dalmacije.

Stranica projekta: http://red.iarh.hr/

Goranka Lipovac Vrkljan, Ivana Ožanić Roguljić, Ana Konestra, Bartul Šiljeg, Marina Ugarković i Nera Šegvić

AdriAmphorae Workshop program

Literatura:

Program_RED.jpg
done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.