Završena istraživanja

en

Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba – TransFER (IP-06-2016)

(IP-06-2016)

Cilj projekta “Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba” je proširiti znanstvene spoznaje novim znanjima o primarnoj obradi i proizvodnji željeza u nizinskom području sliva rijeke Drave te odgovoriti na pitanje na koje načine i u kolikoj mjeri je ta proizvodnja utjecala na identitet zajednice i formiranje i dinamiku razvoja različitih socio-kulturoloških odnosa u društvu. Upravo putem praćenja proizvodnje i distribucije roba (poluproizvoda i proizvoda) otvara nam se izvanredna mogućnost sagledavanja ne samo ekonomskih nego i društvenih i kulturnih kontakata i susreta više zajednica te razmjene znanja, tehnologija i roba. Prepoznati opseg i intenzitet tih kontakata pružit će nam uvid u potrebe onodobnih zajednica i društava. Stoga, izazov projekta predstavlja istražiti koliko je tehnološki napredak u primarnoj proizvodnji željeza (ukoliko ga je bilo) i broj radionica u promatranom prostoru utjecao na stupanj trgovinske razmjene i opće blagostanje društva tijekom antike i srednjeg vijeka.

Kako bi se definiralo značenje proizvodnje željeza u kontekstu antičkih i srednjovjekovnih društava, postavljeni su sljedeći zadaci:

Stranica projekta: http://transfer.iarh.hr

Tajana Sekelj Ivančan, Tatjana Tkalčec, Siniša Krznar, Katarina Botić, Tena Karavidović (Institut za arheologiju), Ladislav Lazić (Metalurški fakultet, Sveučilišta u Zagrebu), Robert Čimin, Ivan Valent (Muzej grada Koprivnice), Aleksandra Bugar (Muzej grada Zagreba), Ivan Marija Hrovatin (Republika Italija), Branko Mušič (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za arheologijo), Sibila Borojević Šoštarić, Stanko Ružičić, Tomislav Brenko (Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Metka Culiberg (Biološki institut «Jovan Hadžija», Znanstvenoraziskovalnog centra SAZU, Ljubljana, u miru)

TransFER

TransFER

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.