Završena istraživanja

en

Prepoznavanje predindustrijske proizvodnje željeza na području slijeva rijeke Drave – sirovine, tehnologija obrade i socio-kulturološki odnosi

Istraživanjem se prepoznaje primarna obrada željeza u dravskoj nizini te definira njeno značenje u kontekstu socio-kulturoloških odnosa u različitim razdobljima. Definira se: 1. podrijetlo željezne rude; 2. tehnologija obrade rude; 3. utjecaj proizvodnje na uže i šire područje. Provode se interdisciplinarna istraživanja primjenjujući arheološke, geološke i geofizičke metode na temelju čijih rezultata se: a. uzorkuje tlo radi prepoznavanja izvora sirovine; b. provode ciljana iskopavanja radi prepoznavanja promjene u tehnologiji obrade željeza kroz primjenu različitih tipova peći u latenu, antici i srednjem vijeku. Na uzorcima se provode metalografske analize s ciljem dobivanja podataka o tehnologiji prerade rude kroz razdoblja, a kroz praćenje gotovih Fe proizvoda u svakodnevnici tumače se i socio-kulturološki odnosi u dravskom prostoru, ali i u širem, srednjoeuropskom kontekstu.

Tajana Sekelj Ivančan

Lokaliteti:

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.