Završena istraživanja

en

Pogrebni običaji i društvo kasnog brončanog doba na jugu Karpatske kotline – BAMPICA (UIP-11-2013-5327)

(UIP-11-2013-5327)

Ovim projektom, financiranim od Hrvatske zaklade za znanost (UIP-11-2013-5327), planiraju se proširiti dosadašnje spoznaje o pogrebnim običajima i društvu kasnog brončanog doba u Karpatskoj kotlini usporednom arheološkom i antropološkom analizom. Tijekom projekta provodi se analiza grobova i priloga usporedno s analizom spaljenih ljudskih ostataka iz najmanje sedam groblja kulture polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj, datiranih između 13. i 9. st. pr. Kr. Provjeravaju se veze između ostataka pokojnika i materijalnih ostataka, što omogućuje prepoznavanje pravilnosti i mogućih odstupanja povezanih s određenim spolom ili dobi. Primarni cilj je istražiti varijabilnost pogrebnih običaja koja se reflektira u načinu na koji je tretirano i sahranjeno tijelo pokojnika. Na široj razini, kombinirat će se podaci u istraživanju kasnobrončanodobnih društvenih identiteta na jugu Karpatske kotline.

Stranica projekta: http://projekti.iarh.hr/bampica

Daria Ložnjak Dizdar, Marko Dizdar, Petra Rajić Šikanjić (Institut za antropologiju), Stašo Forenbaher (Institut za antropologiju), Zrinka Premužić (Institut za antropologiju), Boris Kavur (Sveučilište na Primorskoj), Carola Metzner-Nebelsick (Sveučilište Ludwig-Maximillian u Münchenu), Marie Louise Stig Sørensen (Sveučilište u Cambrigu), Siniša Radović (Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU)

Lokaliteti:

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.