Završena istraživanja

en

Mit u prostoru

Voditelj projekta: Juraj Belaj

Suradnici: Vitomir Belaj, Sanjin Mihelić (Arheološki muzej u Zagrebu)

Stranica projekta: https://belaj.com/mit/

Trajanje projekta: 2014. – 2015.

Multidisciplinarni program Instituta za arheologiju "Mit u prostoru" usmjeren je na popularizaciju novoga znanstvenog pristupa koji istražuje i pokušava tumačiti načela po kojima su još nekršteni Slaveni, po dolasku u naše krajeve, uređivali sveti prostor. U recentnim su istraživanjima otkrivene tročlane strukture (tri točke u prostoru) koje svojim smještajem u prostoru simboliziraju odnose među vrhovnim slavenskim bogovima. "Sveti trokuti" te vrste bili su preslika urednoga svetoga nebeskog svijeta na zemlju, a obredi povezani s tima trima točkama omogućavali su svakogodišnju obnovu vegetacije, povremenu obnovu plemenske vlasti i, u kriznim situacijama, obnovu snaga Reda u borbi protiv Nereda, Kozmosa protiv Kaosa.

Program popularizacije realizira se potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Provodi se u sredinama u kojima su do sada već uočene i istražene navedene trokutne mitološke „pozornice“.

Program se sastoji prvenstveno od znanstveno-popularnih predavanja kojima se prezentira tema te pobliže pojašnjava na konkretnom lokalnom primjeru.

Predavanja prati i prigodna pokretna izložba na kojoj se na desetak atraktivnih samostojećih panoa posjetiteljima približavaju najznačajniji i najzanimljiviji aspekti teorije o svetom prostoru pretkršćanskih Slavena.

Namjera ovog programa je prvenstveno popularizacija znanstvenoga rada, prikazivanje njegovih rezultata na više točaka diljem Hrvatske i to upravo u sredinama u kojima su otkrivene mitske tročlane pozornice. Time se ujedno osigurava prijenos znanja, osobito na mlađe naraštaje (školsku populaciju).

Program je istodobno osnova za daljnja istraživanja ove teme, na lokalnim razinama. Ona su moguća organiziranjem radnih grupa ili sekcija, a isti bi model mogao pripomoći i u daljnjoj popularizaciji te prezentaciji otkrivenoga. Time bi se ostvarila trajna vrijednost i korist za turističku prezentaciju lokalnih sredina, što bi dalo podstrek za organiziranje poučnih staza i drugih načina turističkog oplemenjivanja prostora, a doprinijelo bi i u izgradnji lokalne samosvijesti i pri vrednovanju baštine.

Multidisciplinarni program Instituta za arheologiju “Mit u prostoru”

Multidisciplinarni program Instituta za arheologiju “Mit u prostoru”

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.