Završena istraživanja

en

"Iron-Age-Danube" Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja

Projekt “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“, akronima „Iron-Age-Danube“, djelomično financiran iz fondova Europske unije (šifra projekta DTP1-1-248-2.2)

Projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima “Iron-Age-Danube“, provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Glavni partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza koji je odgovoran za provedbu projekta na kojem sudjeluje deset partnera i devet pridruženih partnera iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Glavni cilj projekta je razvoj međunarodne strategije za istraživanje, zaštitu i održivo korištenje arheoloških krajolika u zemljama projektnih partnera. Kao dio projektnih aktivnosti, izradit će se nove strategije i metodološki alati za zaštitu, prezentaciju, promociju i održivo korištenje arheoloških krajolika. Rezultati projekta bit će testirani njihovom provedbom u devet mikro-regija zemalja projektnih partnera, na odabranim, najpoznatijim lokalitetima starijeg željeznog doba u Europi: Großklein (AT), Strettweg (AT), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI), DolenjskeToplice (SI), Százhalombatta (HU), Süttő (HU) i Sopron (HU).

Na projektu od strane Hrvatske sudjeluju Institut za arheologiju i Arheološki muzej Zagreb u svojstvu partnera, dok su pridruženi partneri Ministarstvo kulture-Uprava za zaštitu kulturne baštine, Turistička zajednica Varaždinske županije i Centar za prapovijesna istraživanja. Centar aktivnosti od strane Instituta za arheologiju je svjetski poznati arheološki lokalitet Jalžabet-Bistričak iz starijega željeznog doba, naselje i groblje s gigantskom grobnom humkom u Jalžabetu, u Varaždinskoj županiji. Grobni humak „Gomila“ je u okvirima europskih i svjetskih razmjera, jedan od najvećih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 75 m, a sačuvanom visinom od 8 m. Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja, fokusirat će svoje projektne aktivnosti na gradinskom naselju, arheološkom lokalitetu u Kaptolu u Požeško-slavonskoj županiji.

U rujnu 2017. godine održan je Arheološki kamp Hrvatska, međunarodni znanstveni kamp tijekom kojeg su provedena arheološka i multidisciplinarna istraživanja s najnovijom tehničkom opremom te raznovrsni programi za projektne partnere, stručnjake, studente i posjetitelje. Kamp se provodio na dva arheološka lokaliteta, Jalžabet-Bistričak u Varaždinskoj županiji i Kaptolu u Požeško-slavonskoj županiji.

Institut za arheologiju u Zagrebu i Arheološki muzej Zagreb organizirali su svečano otvaranje Arheološkog kampa Hrvatska, u Gradskom muzeju Varaždin, u palači Herzer. Svečano otvaranje Arheološkog kampa Hrvatska provelo se pod visokim pokroviteljstvom Ministrice kulture Republike Hrvatske dr. Nine Obuljen Koržinek i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Anderasa Wiedenhoffa.

Događaj koji je obilježio svečano otvorenje i početak Arheološkog kampa Hrvatska bilo je predavanje „Odjeća i identitet u periodu brončanog i starijeg željeznog doba“ i prapovijesna modna revija organizirana od strane jedne od najistaknutijih svjetskih stručnjakinja na području tekstilne arheologije, dr. Karine Grömer iz Prirodoslovnog muzeja u Beču.

Za vrijeme provedbe Kampa Jalžabet održala su se dva Okrugla stola, prvi u Gradskom muzeju Varaždin s temom „Mogućnosti, prednosti i izazovi ne-invazivnih metoda u arheologiji krajolika“ i u Domu kulture Jalžabet s temom „Turistički, edukacijski i arheološki put u Jalžabetu“. Uz navedeno, održale su se i školske radionice „Izrada prapovijesnog metalnog nakita“, „Mala škola tkanja“ i „Kako preživjeti prapovijest u kući starijeg željeznog doba“ s ciljem prezentacije arheologije i perioda starijeg željeznog doba učenicima školskog uzrasta. Školske radionice su se održale u Osnovnim školama „Petar Zrinski“ u Jalžabetu i „Martijanec“ u Martijancu u Varaždinskoj županiji.

Institut za arheologiju će rezultate arheoloških i interdisciplinarnih istraživanja s arheološkog lokaliteta u Jalžabetu, predstaviti javnosti u obliku digitalnih rekonstrukcija prapovijesnih krajolika te promocijom i isticanjem njegove kulturne i arheološke važnosti, pozicionirati ne samo u znanstvenom već i u turističkom pogledu na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini.

Prezentiranje i promocija arheološkog lokaliteta u Jalžabetu osigurala bi iznimnu turističku ponudu, što bi uz podršku relevantnih institucija, lokalne samouprave i zajednice, trebalo dati poticaj za razvoj kulturnog turizma u tom dijelu varaždinskog kraja kao i kontinentalne Hrvatske i srednje Europe.

Vrijeme provedbe projekta je od 01. siječnja 2017. do 30. lipnja 2019. godine.

Ukupni proračun projekta je u iznosu od 2.552.000,00 eura, od kojih je udio sufinanciranja Europske unije od 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2.169.200 eura.

Na projektu sudjeluju:

Linkovi:

standard-logo-image-Iron-Age-Danube-1.jpgEYCH2018_Logos_Green-EN-72-99758-1.jpg
done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.