Završena istraživanja

en

Identitet stanovnika rimskih naselja Panonije: odnos prapovijesnog nasljeđa i novih elemenata

Tema se bavi propitivanjem i analizom rezultata dobivenih istraživanjem rimskih sela i gradova. Dostupni podaci upućuju na različite modele oblikovane lokalno određenim kulturološkim i povijesnim uvjetima. Prapovijesno nasljeđe je moglo biti očuvano u većoj mjeri neovisno o blizini rimskih prometnica i urbanih sredina, a ogledalo se u različitim elementima kao što su oblikovanje keramičkog posuđa, svakodnevnih predmeta i stambenih prostora te ustrajnost u takvom oblikovanju. Svi ti elementi mogu biti pod određenim utjecajem ili sasvim promijenjeni kao rezultat novih rimskih utjecaja uz prisutnost nekih novih, do tada nepoznatih čimbenika koji su odraz novih usvojenih navika.

Različite lokalno uvjetovane prilike odnosa zatečenog i novopridošlog stanovništva uzrokovali su složeni mozaik života u ruralnoj panonskoj sredini koju je potrebno detaljno analizirati, uzimajući u obzir širi kontekst povijesnih zbivanja te zemljopisne, kulturološke i uzajamne procese na lokalnoj razini.

Kristina Jelinčić Vučković, Ivana Ožanić Roguljić

Lokaliteti:

Literatura:

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.