Nacionalni projekti

en

Život na rimskoj cesti – komunikacije, trgovina i identiteti na rimskim cestama u Hrvatskoj od 1. do 8. st. – LRR (UIP-05-2017-9768)

(UIP-05-2017-9768)

Ceste u rimsko doba bile su arterije samog Carstva. Povezivale su provincije i gradove, a bez njih Rimljani nisu mogli niti osvojiti niti zadržati se na područjima kojima su vladali. Rimske ceste stvorile su poveznice po kojima je u razdobljima nakon propasti Carstva organiziran život i osnivana su naselja. Inženjerske i geodetske vještine Rimljana pružile su temelj mnogim današnjim rutama. Život na nekim rimskim cestama nastavio se i nakon pada Carstva i nije prestao do danas. Glavni cilj projekta je interpretacija svakodnevnog života na rimskoj cesti, od početka rimske vlasti do razdoblja propasti, akulturacije i integracije novih identiteta. Ovaj projekt nudi priliku za novu perspektivu: kako se život razvija oko rimskih cesta i staze tijekom glavne upotrebe cesta i nakon što je završio?

Život uz ceste se nastavlja čak i nakon što je klasično razdoblje rimskoga života prošlo, a bivše rimske pokrajine su međusobno povezane s narodima različitih pozadina i po

drijetla. Duh rimskog načina života ostaje snažan stoljećima nakon propasti i pada rimske države. Taj razvoj / proces možemo pratiti u arheološkom materijalu i stoljećima kasnije, a dvojnost je zapanjujuća:

s jedne strane, rimska kultura, u njenom promijenjenom obliku – snažno prilagođena novim povijesnim okolnostima i procesima – živi zahvaljujući ljudima i zajednicama koje podržavaju Romanski identitet kao vlastiti; S druge strane, izravni nasljednik rimske, mediteranske / bizantske kulture i identiteta snažno utječe (izravno i neizravno) i definira srednjevjekovnu materijalnu kulturu koju su stvorile nove populacije s potpuno različitim identitetima, ali smješteni u bivšim rimskim teritorijima / pokrajinama. Obe perspektive su fokus projekta, s različitih gledišta:

Interdisciplinarnim pristupom arheološkim istraživanjima, analizom arheološkog materijala, projekt će pokušati prikazati kako je organiziran život na rimskoj cesti. Aktivnosti na projektu koristit će terenski pregled i analize materijalnih ostataka kako bi pratile razvoj i propast rimskog načina života. Široka perspektiva projekta će, do kraja istraživanja, biti polazna točka / temelj za velik broj budućih usporedbi, istraživanja i projekata koji će istraživačkoj skupini omogućiti aktivno sudjelovanje u aktualnim temama, raspravama i istraživanjima u europskim arheologija.

U LRR projektu rimske ceste će se proučavati kao osnovna arterija rimskog svijeta, ali i kao metaforauvođenja, prihvaćanja rimskog načina života. Nakon propasti rimskog svijeta rimske ceste predstavljaju metaforu baštine i tradicije onoga što je nekada bilo veliko carstvo.

Stranica projekta: http://lrr.iarh.hr/

Trajanje: 01.01.2018. - 31.12.2022

Ivana Ožanić Roguljić, Pia Šmalcelj Novaković, Valentina Mantovani,

Anita Rapan Papeša, Angelina Raičković Savić

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.