Nacionalni projekti

en

Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i glokalni identiteti predrimske Dalmacije – AdriaCos (UIP-2020-02-2419)

HRZZ UIP-2020-02-2419

Promišljajući o Jadranu kao geografskom i kulturnom prostoru oblikovanom društvenih akterima, projekt teži postavljanju novih temelja sagledavajući otočnost, povezanost i formiranje glokalnih identiteta predrimske Dalmacije (posljednje tisućljeće pr. n. e., s fokusom na 4. do 1. st. pr. n. e.). Kao jedno od najdinamičnijih razdoblja u razvoju ove regije, njezina "protopovijest" obilježena je osnivanjem grčkih otočkih apoikija i njihovim kulturnim ispreplitanjem s lokalnim zajednicama. Projekt ima za cilj preispitati kulturno-povijesni narativ u kojemu se Grci promatraju kao "superiorni", a lokalno stanovništvo kao "pasivni primatelji" u kulturnim razmjenama tijekom ovoga razdoblja, uzimajući u obzir suvremene teorijske perspektive u arheologiji i društvenoj antropologiji. Uklopljen je u opći postkolonijalni pristup i integrira pojmove isprepletenosti te perspektivu proučavanja aktivne uloge materijalne kulture tijekom njene proizvodnje i korištenja. Fokus će biti na otoku Hvaru, posebno na dvije njegove najveće zajednice, grčkoj koloniji Faru i lokalnom Hvaru, uspoređujući ih s drugim otočnim i kontinentalnim dinamičnim zajednicama. Ključni će se podaci prikupiti proučavanjem više međusobno povezanih aspekata materijalne kulture i društvene prakse, kao i primjenom inovativnih i najsuvremenijih interdisciplinarnih metodologija. Takav će se set podataka koristiti za stvaranje iznijansiranije interpretacije specifičnosti grčkih gradova u Dalmaciji, kao i za analizu raznolikih i složenih obrazaca korištenja i aproprijacije na dalmatinskim lokalitetima i osporavanje postojećih kulturno-povijesnih narativa o jednostranom "širenju" grčkih utjecaja. U potrazi za odgovorom na to kako su kulturni predlošci selektivno usvojeni i adaptirani kako u „lokalnom“ tako i „kolonijalnom“ kontekstu, cilj ovog projekta jest provjeriti hipotezu da su Hvar i Dalmacija složene multikulturne zajednice u kojima su društveni akteri i materijalna kultura igrali različite aktivne uloge.

Stranica projekta: http://adriacos.iarh.hr/

Trajanje projekta: 1. veljače 2021.- 31. siječnja 2016.

Voditeljica projekta: Marina Ugarković (Institut za arheologiju).

Istraživačka skupina: Lilian de Angelo Laky (Sveučilište u São Paulu, Brazil), Charless Barnett (Macquire sveučilište, Syndey, Australija),Martina Čelhar (Sveučilište u Zadru),Ivanka Kamenjarin (Muzej grada Kaštela), Ana Konestra (Institut za arheologiju), Anna Kouremenos (Quinnipiac University, CT, SAD),Jelena Marohnić (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu), Sara Popović (Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli).

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.