Nacionalni projekti

en

Tehnološke značajke i kulturne prakse u prapovijesnim lončarskim tradicijama na području Hrvatske –prePOT (UIP-2020-02-3637)

(UIP-2020-02-3637)

Projekt obuhvaća ekstenzivno i sistematizirano istraživanje lončarskih tradicija brončanog doba na području Hrvatske. Predmet istraživanja su keramičke posude iz razdoblja između sredine 3. i početka 1. tisućljeća pr. n. e., otkrivene u ostacima prapovijesnih naselja, grobovima i pećinskim objektima. Postupak istraživanja sastoji se od primjene makroskopske, mineraloško-petrografske i ostalih analitičkih metoda sa svrhom rekonstrukcije lanca operacija karakterističnog za proizvodnju keramičkih posuda tijekom brončanog doba. Stoga metodologija istraživanja počiva na dva znanstvena područja i dva polja znanosti, arheologiji i geologiji. Glavna uloga prirodnih znanosti u sklopu projekta je analiza lončarskih sirovina s naglaskom na njihova fizička i kemijska svojstva te podrijetlo. Na velikom uzorku provest će se analiza lončarskih proizvodnih tehnika, kao i analiza dokaza o funkciji i načinu njihove upotrebe. Rezultati primjene analitičkih metoda kao i rezultati analize proizvodnje, distribucije i upotrebe keramičkih posuda bit će polazište za razmatranje arheološki nevidljivih fenomena kao što su kulturni čimbenici koji utječu na tehnološke izbore, stvaranje identiteta te održavanje lončarskih tradicija. Kroz istraživanje odgovorit će se na niz važnih pitanja usmjerenih na teme poput tehnoloških izbora i načina korištenja resursa te načina prijenosa znanja i vještina, kao i teme povezane s mehanizmima prilagodbe i usvajanja inovacija kod uspostave lončarske tradicije u okviru različitih brončanodobnih kulturnih grupa na području Hrvatske. Istraživanjem će se stoga uspostaviti potpuno nova znanja i preispitati postojeća, a rezultate istraživanja nastojat će se kroz interpretativni dio uklopiti u širi kulturni kontekst. Sustavnim prikupljanjem podataka omogućit će se uspostava specijalizirane baze podataka kao i studijske zbirke geoloških uzoraka i uzoraka arheološke keramike na Institutu za arheologiju. Uspostava radne jedinice za analizu i interpretaciju keramičke petrografije na Institutu za arheologiju omogućit će sustavno istraživanje i nadogradnju zbirke, što predstavlja osnovu za buduća istraživanja i stvaranje jedinstvene, međunarodno relevantne arheološko-geološke baze podataka otvorenog tipa za proučavanje lončarskih praksi na ovim prostorima.

Stranica projekta: prePOT.iarh.hr

Trajanje projekta: 01. 02. 2021. – 31. 01. 2026.

Članovi istraživačke grupe: dr. sc. Andreja Kudelić (Institut za arheologiju), doc. dr. sc. Ana Maričić (Zavod za mineralogiju petrologiju i mineralne sirovine, Rudarsko geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dipl. arh. Dinko Tresić Pavičić (Kaducej d.o.o.), Mia Marijan (vanjski suradnik) i doktorand.

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.