Nacionalni projekti

en

Razvoj i naslijeđe viteških redova u Hrvatskoj – milOrd (IP-2019-04-5513)

Projektom se namjerava interdisciplinarno istražiti viteške redove prvenstveno u hrvatskome dijelu Ugarsko-Hrvatskoga Kraljevstva, prateći njihov razvoj i mijene njihovih lokaliteta od dolaska sredinom 12. st. pa sve do dolaska Osmanlija i odlaska ivanovaca. Pritom će se pokušati ustanoviti različiti pretpostavljeni utjecaji viteških redova na lokalna društva.

Da bi se u tome uspjelo oformljena je istraživačka grupa sastavljena od znanstvenika i stručnjaka različitih znanstvenih disciplina i bogatog iskustva u istraživanjima ove teme. Važan utjecaj na izvedivost projekta leži u činjenici da su arheološka istraživanja na kojima će se projekt temeljiti vodili članovi projekta (Juraj Belaj, Marko Meštrov, Marija Mihaljević i Ratko Ivanušec), ili su u njima sudjelovali (Siniša Krznar, Filomena Sirovica, Dinko Tresić Pavičić i Sebastijan Stingl). I ostali suradnici pomno su birani u istraživačku ekipu zbog svojeg iskustava: u obradi grobova te kosturnih uzoraka (Željka Bedić), grobnih nalaza, keramičkih nalaza i utvrda iz promatranog perioda (Tatjana Tkalčec i Siniša Krznar) i uspostavi sustava za prikupljanje, pohranu i obradu podataka u digitalnom okruženju (Dinko Tresić Pavičić, Filomena Sirovica). Povjesničari umjetnosti uključeni u projektni prijedlog više su se puta u svojim radovima bavili upravo objektima viteških redova (Ratko Ivanušec i Iva Papić), dok su povjesničari eminentni znanstvenici u Hrvatskoj i Mađarskoj za ovu tematiku (Marija Karbić i Zsolt Hunyadi). Renata Šoštarić vodeći je hrvatski stručnjak za arheobotaničke analize. Okupljeni suradnici na projektu svojim znanjima i kompetencijama te otvorenošću prema interdisciplinarnome pristupu temi jamče održivost pristupa i uspješnu provedbu ciljeva projekta. Projekt će pružiti nova znanja uključenom doktorandu/ici, pružajući mu/joj uvijete za interdisciplinarni razvoj.

Stranica projekta: http://milord.iarh.hr

Trajanje projekta: 01. 01. 2020. – 31. 12. 2023.

Suradnici na projektu: Juraj Belaj, Tatjana Tkalčec, Siniša Krznar (Institut za arheologiju), Zsolt Hunyadi (Institut za povijest Sveučilišta u Segedinu), Renata Šoštarić (Prirodoslovno-matematički fakultet), Marija Karbić (Hrvatski institut za povijest), Marija Mihajević (Gradski Muzej Nova Gradiška), Željka Bedić suradnik (Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), Filomena Sirovica (Arheološki muzej u Zagrebu), Dinko Tresić Pavičić (Kaducej d. o. o.), Ratko Ivanušec (Ministarstvo kulture - Konzervatorski odjel Slavonski Brod), Iva Papić (Ministarstvo kulture - Konzervatorski odjel Osijek), Marko Meštrov (Javna ustanova „Agencija Han Vrana“), Sebastijan Stingl (vanjski suradnik)

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.