Nacionalni projekti

en

Kulturni krajolici metalurgije željeza u slivu rijeke Save i Drave tijekom antike i ranoga srednjega vijeka – KulturFER

HRZZ IP-2022-10-1846

Projekt obuhvaća ekstenzivno i sustavno istraživanje metalurgije željeza na geografski i arheološki dinamičnom prostoru sliva rijeka Save i Drave tijekom antike i ranoga srednjeg vijeka. U ovom projektnom prijedlogu postavljena je hipoteza da su promjene i/ili kontinuitet vidljiv u tehnologiji proizvodnje i obrade željeza, organizaciji proizvodnih procesa i distribuciji (polu)proizvoda odraz sprege utjecaja prirodnih preduvjeta krajolika te šireg konteksta društvenih i ekonomskih prilika i mjena u razdoblju antike i ranoga srednjeg vijeka. U fokusu su: 1) karakteristike i geokemijski otisak panonskih i dinaridskih sirovina (željezne rude), 2) izvorišta sirovina te područja eksploatacije rudnih resursa, 3) komparativna analiza tehnologije proizvodnje i izlaznih (polu)proizvoda tijekom antike i ranoga srednjeg vijeka, 4) organizacija proizvodnih procesa i distribucija poluproizvoda tijekom promatranih razdoblja. Kako bi se definirala razina i vrsta utjecaja te način funkcioniranja ove proizvodne grane gospodarstva kroz duži vremenski period osmišljen je metodološki pristup koji po najvišim znanstvenim standardima, kroz interdisciplinarnu prizmu, pristupa istraživanju teme koja povezuje krajolik, tehnologiju i društvenu organizaciju, a čini ga suradnja četiri znanstvena polja: arheologije, geologije, kemije i metalurgije.

Stranica projekta: http://kulturfer.iarh.hr/index.php/hr/

Trajanje projekta: 29. 12. 2023. – 28. 12. 2027.

Voditeljica projekta: Tajana Sekelj Ivančan (Institut za arheologiju)

Istraživačka skupina: Tena Karavidović (Institut za arheologiju, Zagreb), Tatjana Tkalčec (Institut za arheologiju, Zagreb), Sibila Borojević Šoštarić (Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tomislav Brenko (Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Sanda Rončević (Zavod za analitičku kemiju Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišta u Zagrebu), Béla Török (Institut za metalurgiju, Sveučilište u Miskolcu, Republika Mađarska), Adam Thiéle (Odsjek za znanost o materijalima, Fakultet strojarstva, Sveučilišta za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti, Republika Mađarska), Ivan Valent (Muzej Grada Koprivnice), Slavica Filipović (Arheološki muzej Osijek)

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.