Nacionalni projekti

en

Dunavski limes u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Za potrebe upisa na Listu svjetske baštine UNESCO-a provode se arheološka istraživanja Dunavskoga limesa, odnosno sustava granice Rimskoga Carstva koja se nalazila na Dunavu, pri čemu Institut za arheologiju istraživanja provodi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istraživanja financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cilj programa je prikupljanje više informacija o obrambenom sustavu, njegovom trajanju te mogućnostima prezentacije kako bi se pojedina nalazišta mogla uvrstiti na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Na osnovi antičkih pisanih izvora i epigrafičkih spomenika poznato je kako su utvrde bile u Sotinu (Cornacum) i Iloku (Cuccium) u kojima su bile smještene rimske vojne postrojbe. Postrojbe su osiguravale te kontrolirale granicu na Dunavu, za čiju su potrebu još između njih bile podignute promatračnice (turmae).

U dosadašnjim istraživanjima, koja su započela 60-tih godina 20. stoljeća, otkrivena su brojna antička nalazišta koja pripadaju sustavu Limesa. Radi se o ostacima rimskih vojnih utvrda, uz koja su potom nastala i civilna naselja i groblja, a datiraju se od početka 1. do kraja 4. i početka 5. stoljeća. Pokusna su istraživanja provedena od 2008.-2018. godine na prostoru Sotina, dok su u Iloku od 2001.-2008. provedena zaštitna arheološka istraživanja.

U okviru projekta predviđena je provedba terenskih pregleda prostora uz Dunav te geofizička istraživanja na prostoru od Borova do Iloka koja bi obuhvatila područja utvrda, privremenih vojnih logora, zatim promatračnica i civilnih naselja. Terenski pregledi ciljano su usmjereni na položaje smještene uz Dunav odakle su poznati površinski antički nalazi kako bi se pokušao odrediti karakter te rasprostiranje nalazišta. U geomagnetskim snimanjima provedenim 2019.-2023. godine otkriveno je nekoliko rimskih promatračnica te pokretnih vojnih logora koja ukazuju na intenzivno zaposjedanje ruba lesne zaravni od strane rimske vojske. Na osnovi rezultata geofizičkih snimanja predviđena je provedba probnih iskopavanja kako bi se provjerili rezultati nedestruktivnih metoda istraživanja, odredila vrsta nalazišta te dobio njihov vremenski okvir.

Voditelj istraživanja: Marko Dizdar

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.