Nacionalni projekti

en

Djetinjstvo u protopovijesti na jugu Karpatske kotline – ARHKIDS (IP-2019-04-2520)

Istraživačkim projektom Hrvatske zaklade za znanost Djetinjstvo u protopovijesti na jugu Karpatske kotline (ARHKIDS) multidisplinarno se proučavaju djeca kao i materijalni tragovi vezani uz djecu pronađeni u grobljima, naseljima i ostalim arheološkim kontekstima u razdoblju od kasnoga brončanog do mlađega željeznog doba. Kombiniranim multidisciplinarnim pristupom, koji uključuje arheološku i antropološku analizu, zatim residio analize keramičkih posuda kao i analize stabilnih izotopa antropoloških uzoraka, istražuju se biološka i socijalna dob djece, zatim svakodnevne aktivnosti kojima su se djeca bavila – igra, usvajanje vještina, rad, odnos prema okolišu te rituali povezani s djecom. Dijakronim proučavanjem djece i djetinjstva kroz duži vremenski raspon od (1400. – 100. god. pr. Kr.) ukazuje se na položaj djece u različitim zajednicama i razdobljima te njihov doprinos prijenosu znanja i vještina u prošlim društvima. Proučavanje djece u zajednicama koje su živjele samoodrživim načinom života, povezane s prirodom i okolišem te ovisne o njima, mogu ukazati na pravce koje vrijednosti, vještine i znanja imaju trajniju vrijednost te su nužna za transfer društvenih i kulturalnih vrijednosti u budućnost.

Stranica projekta: http://arhkids.iarh.hr/

Istraživačka grupa: Daria Ložnjak Dizdar (PI) (Institut za arheologiju), Marko Dizdar (Institut za arheologiju), Ivan Drnić (Arheološki muzej u Zagrebu), Julie Dunne (Sveučilište u Bristolu), Aleksandar Kapuran (Arheološki institut Beograd), Snježana Karavanić (Institut za arheologiju), Janja Mavrović Mokos (Filozofski fakultet Sveučilište u Zagrebu), Petra Rajić Šikanjić (Institut za antropologiju), Katharina Rebay-Salisbury (Institut za orijentalu i europsku arheologiju Austrijske akademije znanosti), Christophe Snoeck (Vrije sveučilište u Brusselu), Joanna Sofaer (Sveučiliše u Southamptonu)

Trajanje projekta: 01. 02. 2020. - 31. 01. 2024.

Lokaliteti:

Poljana Križevačka

Dolina

Sotin

Zvonimirovo

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.