Međunarodni projekti

en

Tar - Stancija Blek

Institucije nositelji: Institut za arheologiju, Zavičajni muzej Poreštine, Alma Mater - Sveučilište u Bologni

Voditelji: dr. sc. Ana Konestra, Gaetano Benčić, prof., dr. sc. Enrico Cirelli

Tema: Okoliš i kulturni krajolici

Trajanje:

Rijetki su lokaliteti na istočnoj obali Jadrana na kojima je moguće pratiti razvoj rimskih ruralnih lokaliteta kroz naredna razdoblja, odnosno transformaciju rimskog ruralnog proizvodno-rezidancialnoga sklopa u manje utvrđeno naselje. Jedan takav lokalitet, po svoj prilici Stari Tar iz povijesnih izvora, nalazi se nedaleko Stancije Blek u općini Tar-Vabriga/Torre-Abrega u Istri.

Istraživanja ovog jedinstvenog arhitektonskog sklopa traju više desetljeća, no sustavna su istraživana pokrenuta suradnjom Institut za arheologiju i Zavičajnog muzej Poreštine 2008. godine. Od 2016. g. istraživanjima se priključuje Odjel za povijest i kulture Alma Mater - Sveučilišta u Bologni čime se terenska istraživanja šire na znatno veće područje u okolici vidljiv ostataka središnje građevine srednjovjekovnog naselja - kule.

Istraživanjima su dosad obuhvaćeni različiti segmenti rimskoga zdanja, odnosno srednjovjekovne utvrde, a istražena je i manja (rano)srednjovjekovna kapela kao i manja sepulkralna zona uz nju, dok je širi prostor lokaliteta obuhvaćen i dvjema kampanjama geofizičkih mjerenja u suradnji s dr. hab. Fabianom Welcom (Institut za arheologiju Sveučilišta kardinala Stefana Wyszyńskog u Varšavi).

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Općine i Turističke zajednice Tar-Vabriga/Torre-Abrega, Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i Alma Mater - Sveučilišta u Bologni.

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.