Međunarodni projekti

en

Arheološka topografija otoka Raba

Institucije nositelji: Institut za arheologiju, Institut za arheologiju Sveučilišta kardinala Stefana Wyszyńskog u Varšavi

Voditelji: dr. sc. Ana Konestra, dr. hab. Fabian Welc, prof. UKSW

Tema: Okoliš i kulturni krajolici

Trajanje: XXX

Projekt "Arheološka topografija otoka Raba" pokrenut je 2013. g. uz potporu Konzervatorskog odjela u Rijeci s ciljem provedbe terenskih pregleda te kartiranja i dokumentiranja arheoloških lokaliteta otoka Raba uzimajući u obzir sva prapovijesna i povijesna razdoblja. Od 2016. g. projekt se provodi u suradnji s Institutom za arheologiju Sveučilišta kardinala Stefana Wyszyńskog u Varšavi, što je doprinijelo multidisciplinarnom pristupu projekta.

Otok Rab izabran je kao poligon za razumijevanje interakcija čovjeka i okoliša kroz dugo trajanje prvenstveno zbog njegovih geomorfoloških značajki, relativno malih dimenzija i postojanja ranijih znanstvenih spoznaja. Također, s obzirom na manjak detaljnih arheoloških pregleda širega kvarnerskog područja, detaljna arheološka topografija Raba može, uzimajući u obzir sve specifičnosti otočne sredine ali i njezinu umreženost s okolnim arhipelagom i obalom, poslužiti i kao regionalni case study i pokazatelj određenih trendova.

Početnim kampanjama projekta provedeni su terenski pregledi većeg dijela otoka, prikupljeni su povijesni i literaturni podaci te je kartirano i dokumentirano stotinjak lokaliteta, većim dijelom ranije ne evidentiranih, kao i pojedinačnih arheoloških pokazatelja i nalaza. U sklopu projekta uspostavljen je GIS sustav s ad hoc kreiranom bazom podataka koja, uz niz podloga (povijesni katastar, recentna kartografija, geološke i pedološke karte i sl.), omogućava raznovrsne daljnje analize prikupljenih podataka. To je omogućilo, od 2015. g., planiranje i provedbu probnih sondiranja na izabranim lokalitetima te prve reambulacije podmorja. Uz nastavak sustavnih terenskih pregleda različitih otočnih zona uz dokumentiranje novoevidentiranih arheoloških pokazatelja, od 2016. g. u sklopu projekta provode se daljinska, nedestruktivna te geoarheološka istraživanja, a u posljednjim se kampanjama projekta intenzivirao rad na prikupljanju geoloških uzoraka te provođenju sustavnih geofizičkih mjerenja kojima je dosad obuhvaćeno više arheoloških zona i pojedinačnih lokaliteta. Upravo su potonja omogućila organizaciju sustavnih sondiranja na području Lopara, preciznije na rimskom ruralnom naselju u uvali Podšilo te na željeznodobnom naseobinskom lokalitetu Kaštelina na rtu Stolac.

Rezultati projekta prezentirani su široj javnosti izložbom Arheološka topografija - putovanje kroz prošlost Loapra (2014. g.) koja je prilagođena i nekoliko godina uzastopno postavljana na otvorenom u Loparu. Također, rezultati dosadašnjih istraživanja korišteni su u sklopu projekta "Rab archaeological (t)races", pokrenutim unutar programa "27 susjedstava" Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, kojim su definirane i uređene tri rekreativno-edukativne staze koje se prostiru trima arheološki značajnim otočnim zonama te uz standardnu signalizaciju i mobilnu aplikaciju posjetiteljima pružaju podatke o lokalitetima i specifičnostima otočnoga krajolika.

Istraživanja u sklopu projekta dosad su financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH (2013.-2019. g.), lokalnih zajednica, posebice Centra za kulturu Lopar te Sveučilišta kardinala Stefana Wyszyńskog u Varšavi i Instituta za arheologiju. Projekt "Rab archaeological (t)races" pokrenut je na inicijativu Centra za kulturu Lopar, uz uključivanje lokalnih zajednica, TZ Grada Rab i TZ Općine Lopar te Pučkog otvorenog učilišta Rab, dok je Institut za arheologiju, uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka sudjelovao kao projektni partner i stručni suradnici.

Galerija

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.