Tena Karavidović

en

Viša asistentica

[javascript hidden email address]

+385-1-481-9660

+385958319321

crosbi

academia.edu

U Institutu za arheologiju zaposlena je 2018. godine u svojstvu asistenta/doktoranda pri istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost „Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba – TransFER“(IP – 2016 - 06 - 5047) voditeljice dr. sc. Tajane Sekelj Ivančan. U sklopu doktorske disertacije proučava tehnologiju proizvodnje željeza i spregu utjecaja prirodnih i društvenih/socio-ekonomskih (pred)uvjeta na pojavu, promjene i razvoj tehnologije proizvodnje željeza kroz duži vremenski period, u razdoblju kasne antike i srednjega vijeka. U pristupu se koristi arheološkim eksperimentom, geoinformacijskih sustavima te analitičkim alatima i metodama prirodnih znanosti za što se obučava kroz interdisciplinarno komentorstvo doktorskog studija (Zavod za analitičku kemiju, Kemijski odsjek, Prirodoslovno – Matematički fakultet, i Rudarsko – Geološko – Naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu) te specijalizirane radionice. Njezin znanstveni interes uključuje arheometalurgiju, arheologiju krajolika te razdoblje kasne antike i ranog srednjeg vijeka.

Sudjelovala je na više sustavnih i zaštitnih arheoloških iskopavanja te terenskih pregleda pod vodstvom Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i Zadru, Arheološkog Muzeja u Osijeku i Zagrebu, Instituta za arheologiju te Kaducej d.o.o. Aktivno sudjeluje u nizu diseminacijskih aktivnosti a sudjelovala je i u stvaranju elemenata stalnih postava muzeja i izložbi od kojih izdvaja izložbu „Tajne željeza”. Članica je Centra za eksperimentalnu arheologiju te CIPA Heritage Documentation (ICOMOS / ISPRS Committee for Documentation of Cultural Heritage).

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.