Tatjana Tkalčec

en

Znanstvena savjetnica

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1905

crosbi

academia.edu

Bavi se širokim temama koje obuhvaćaju razdoblje ranog, razvijenog i kasnog srednjeg vijeka (materijalna kultura i identiteti srednjovjekovnih naselja, utvrda, crkva i groblja, a specijalizirala se za obrambene sustave i fortifikacije, obranivši doktorsku disertaciju pod nazivom „Arheološka slika obrambenog sustava srednjovjekovne Slavonije“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2008. godine. Na Institutu za arheologiju zaposlena je od 2000. g. od kad surađuje na četiri institutska znanstvena projekta o srednjovjekovnom arheološkom naslijeđu i naseljavanju sjeverne Hrvatske (2000.-2013.). Suradnica je na dva institutska znanstvena projekta financirana od Hrvatske zaklade za znanost: „Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba“ (2017-2021) i „Razvoj i naslijeđe viteških redova u Hrvatskoj“ (2020.-2024.).

Na diplomskom studiju arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao vanjski suradnik drži nastavu na kolegijima „Arheologija kasnog srednjeg vijeka“ (2009.-2015.), „Arheologija kasnog srednjeg i novog vijeka“ (2016. do danas), „Srednjovjekovna keramika“ (2016. do danas), „Arheologija Avara i Slavena od 6. – 9. stoljeća“ (ak. god. 2018./2019.). Na istome fakultetu od 2008. godine drži nastavu na doktorskom studiju arheologije te je mentor i komentor više diplomskih i doktorskih radova.

Sudjelovala je u mnogim arheološkim istraživačkim projektima u Hrvatskoj te u Sloveniji. Voditeljica je brojnih projekata arheoloških i arheološko-konzervatorskih istraživanja i rekognosciranja srednjovjekovnih utvrda, ruralnih naselja, crkava i groblja u Hrvatskoj s naglaskom na područje sjeverne Hrvatske.

Posebno se zanima za temu istraživanja obrazaca formiranja i transformacija utvrđenih sjedišta na području srednjovjekovne Slavonije (Regnum Sclavoniae) i šire na prostoru međuriječja Save, Drave i Dunava. Ističu se njezina istraživanja na temu indikativnih tzv. „high-status“ predmeta, odnosno materijalnih markera kojima srednjovjekovna elita iskazuje svoje identitete.

Znanstvene spoznaje svojih istraživanja aktivno objavljuje te sudjeluje u brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima. Istaknula se i u uređivačkom radu znanstvenih časopisa te radu strukovnih udruga, osobito pokretanjem znanstvenog časopisa Povijesnog društva Križevci „Cris“, čija je bila dugogodišnja glavna urednica. Široj publici spoznaje diseminira putem muzejskoj izložbi i javnih predavanja.

Znanstveni interesi: srednjovjekovno fortifikacijsko graditeljstvo, burgovi, gradišta, crkve, naselja, svakodnevni život u srednjem vijeku, materijalni markeri identiteta srednjovjekovnih elita, srednjovjekovni okoliš.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.