Saša Kovačević

en

Viši znanstveni suradnik

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1906

crosbi

Saša Kovačević je rođen 1974. u Njemačkoj. Nakon općeg i srednjoškolskog obrazovanja završenog u Republici Hrvatskoj, godine 1992. upisuje dvopredmetni studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dodiplomski studij arheologije završava 2000. godine obranom diplomske radnje „Pregled arheoloških nalazišta i nalaza grupe Martijanec – Kaptol” kod mentorice prof. dr. sc. Nives Majnarić Pandžić. Iste godine upisuje poslijediplomski studij prapovijesne arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od studija sudjeluje u brojnim terenskim arheološkim istraživanjima sustavnog i zaštitnog karaktera i to kao član ekipe raznih ustanova.

U ljeto 2000. zapošljava se u Institutu za arheologiju u Zagrebu. Magistarski rad “Naseljenost sjeverozapadne Hrvatske u starijem željeznom dobu” pod mentorstvom prof. dr. sc. Nives Majnarić Pandžić brani 2004. U srpnju 2009. obranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Infrastruktura naselja starijega željeznog doba u Podravini” pod mentorstvom dr. sc. Hrvoja Potrebice. Poslije provedenog postupka napredovanja, 2010. postaje znanstveni suradnik u Institutu za arheologiju. 2012. boravi na tromjesečnoj istraživačkoj stipendiji na Institutu za prapovijesnu arheologiju (Institut für Prähistorische Archäologie) FU Berlin. Sudjeluje više godina u sustavnim arheološkim istraživanjima Instituta za arheologiju u Zagrebu. S dr. sc. Minichreiter suvoditelj je istraživanja 2001. u Novoj Bukovici na položaju Sjenjak, a od 2002. godine samostalno vodi terenska istraživanja kasnobrončanodobnog i kasnolatenskog naselja na Sjenjaku. 2007. godine sondira prapovijesni lokalitet u Torčecu na položaju Međuriče, čime se nakon duljeg vremena pozornost stručne javnosti ponovo obraća na problematiku naselja starijega željeznog doba u koprivničkoj Podravini. Znanstveni rad dr. S. Kovačevića usmjeren je k proučavanju prapovijesnih naselja i pratećih naseobinskih nalaza, prije svega iz razdoblja starijega željeznog doba u južnopanonskom području, posebno uz rijeku Dravu. Pri tome, osnovno težište istraživanja bit će stavljeno na izgled i infrastrukturu naselja, te njihov međuodnos i hijerarhiju, kao i na karakteristične pokretne nalaze i kulturu svakodnevnice.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.