Marko Dizdar

en

Znanstveni savjetnik u trajnom izboru

[javascript hidden email address]

+385-1-615-0251

+385-99-203-7200

crosbi

researchgate

Rođen je u Vinkovcima 1971. godine. Diplomirao je na Odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, gdje je i doktorirao 2004. godine. Do 2000. zaposlen je u Gradskome muzeju Vinkovci, a potom u Institutu za arheologiju. Od 2016. do 2021. godine voditelj je istraživačkoga projekta Hrvatske zaklade za znanost Željeznodobni ženski identiteti u južnom dijelu Karpatske kotline (FEMINE). Suvoditelj je međunarodnoga znanstvenog bilateralnog projekta 2014.-2015. godine Roman conquest of the area between Eastern Alps and the Danube koji se provodio u suradnji s Narodnim muzejom Slovenije.

Voditelj je sustavnoga istraživanja groblja latenske kulture u Zvonimirovu te niza probnih i zaštitnih istraživanja prapovijesnih nalazišta. Povremeno sudjeluje u održavanju nastave iz kolegija Latenska kultura u sjevernoj Hrvatskoj na diplomskom studiju kao i doktorskom studiju Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Urednik je nekoliko zbornika te je član uredništva više časopisa. Sudjelovao je u organizaciji međunarodnih znanstvenih skupova te je do sada koautor više izložbi i stalnih muzejskih postava. Tijekom više navrata studijski je boravio u Romisch-Germanisches Zentralmuseum u Mainzu. Član je Hrvatskoga arheološkoga društva i European Association of Archaeology.

Znanstvena istraživanja usmjerena su na proučavanje željeznoga doba u južnome dijelu Karpatske kotline te na južnome dijelu istočne obale Jadrana. Interdisciplinarnim istraživanjima obuhvaćeni su različiti aspekti protopovijesnih identiteta kao i društvena struktura zajednica, pri čemu se proučavaju mreže kulturnih kontakata te tehnološki transferi koji su obilježili prepoznate civilizacijske iskorake ostvarene tijekom željeznoga doba.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.