Marina Ugarković

en

Znanstvena suradnica

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1907

crosbi

academia.edu

researchgate

Dr. sc. Marina Ugarković rođena je u Splitu, a studij arheologije diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je potom 2015. godine stekla i doktorat na temu pogrebnih obreda grčkog grada Ise (Vis, istočni Jadran).

Od 2009. godine zaposlena je na Institutu za arheologiju; prvo kao znanstvena novakinja pa postdoktorandica, a od 2019. godine na stalnom znanstvenom radnom mjestu. Dvije godine provodi kao gost-istraživač i stipendist na Sveučilištu u Beču i Austrijskoj akademiji za znanost u Beču.

Od kraja 2023. godine obnaša dužnost predsjednice znanstvenog vijeća i voditeljice znanstvenog odjela Instituta za arheologiju. Voditeljica je i uspostavnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost Transformiranje jadranskog kozmosa: otočnost, povezanost i glokalni identiteti predrimske Dalmacije (UIP-2020-02-2419; 2021-2026) te znanstvenog projekta Instituta za arheologiju Transformacije identiteta kroz prošlost (TIPS, 2024-2027). Suvoditeljica je međunarodnog Trogir Through Time projekta. Kao suradnica je prethodno sudjelovala na trima znanstvenim projektima pri Institutu za arheologiju (MZOS Antička topografija, HRZZ RED, MZO-DAAD bilateralni projekt) te više međunarodnih znanstvenih projekata od kojih se posebno ističu Cambridge Keros projekt te projekti Austrijskog arheološkog instituta Die Hafen-Nekropole von Ephesos i Urban fabric of Lousoi.

Voditeljica je sustavnih i zaštitnih arheoloških istraživanja u grčkim gradovima u Dalmaciji, Starome Gradu na otoku Hvaru (Pharos) i Visu na otoku Visu (Issa), a bila je višegodišnja voditeljica arheoloških istraživanja na Paklenim otocima (Sv. Klement), u Stobreču i Trogiru te post-terenskih istraživanja u Grčkoj, kao i sudionica na nizu arheoloških iskopavanja lokaliteta u Hrvatskoj (Nakovana, Salona, Tilurij, Isa, Trogir), Grčkoj (Keros, Naxos, Priiatikos Pyrgos, Lousoi) i Turskoj (Efez).

Dobitnica je Josip Brunšmid nagrade Hrvatskog arheološkog društva, te više stipendija: Republike Austrije za postdoktorsko usavršavanje, Austrijske akademije za znanost Joint Excellence in Science and Humanities, Norveškog Instituta u Ateni, kao i Sveučilišta u Grazu. Provela je niz studijskih boravaka za stručno/znanstveno usavršavanje u Austriji, Njemačkoj i Grčkoj.

Organizirala je više međunarodnih skupova u Hrvatskoj, Grčkoj i Austriji te je izlagala na preko 40 međunarodnih skupova i održala više međunarodnih pozvanih predavanja. Od 2015. godine članica je Upravnog odbora International Association for Research on Pottery of the Hellenistic Period (IARPothP). Djeluje kao recenzentica znanstvenih radova i projekata, mentor/komentor doktorandima i diplomatima, suurednica je nekoliko zbornika radova i monografija, dok različitim aktivnostima (javna predavanja, izložbe, objave u medijima,....) nastoji svoja istraživanja približiti široj javnosti. 

 Glavni znanstveni interesi su joj arheologija Jadrana i Mediterana, s naglaskom na prostor srednjeg Jadrana i razdoblje druge polovice prvog tisućljeća pr. n. e., helenizam i protopovijesno razdoblje, grčki gradovi i indigene zajednice u srednjoj Dalmaciji, nekropole i arheologija pogrebnih obreda, procesi kulturnih transformacija, identiteti, materijalna kultura, helenistička keramika, arheometrija keramike i otočna arheologija.

 

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.